Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Πάνω από 20 τραυματίες από την αστυνομική καταστολή στην πόλη Χουλιάκα του Περού

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι   δυνάμεις επιβολής της τάξης κατέστειλαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και σφαιρίδια.

Μέχρι σήμερα, η αστυνομική και στρατιωτική καταστολή κατά των διαδηλώσεων έχει αφήσει περισσότερους από 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Πέμπτη στην πόλη Χουλιάκα  του Περού ως αποτέλεσμα της καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ομάδας διαδηλωτών, στην επαρχία Σαν Ρομάν.  Οι ενέργειες των αστυνομικών και του Στρατού σημειώθηκαν εν μέσω των κινητοποιήσεων Δικαιοσύνη  και  επέτειο ενός μήνα από τη λεγόμενη «σφαγή της Χουλιάκα».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές επιβολής του νόμου κατέστειλαν με δακρυγόνα και σφαιρίδια τους διαδηλωτές κοντά στο αεροδρόμιο ίνκα Μάνκο Καπάκ.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τη νύχτα συνεχίστηκε η αστυνομική επίθεση εναντίον των ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν στη Χουλιάκα απαιτώντας την παραίτηση της Ντίνας Μπολουάρτε, πρόωρες εκλογές, κλείσιμο του Κογκρέσου και Συντακτική Συνέλευση.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, χιλιάδες πολίτες βγήκαν για να διαδηλώσουν στη Χουλιάκα και πραγματοποίησαν λειτουργία προς τιμήν των θυμάτων της αστυνομικής καταστολής.


 Στις 9 Ιανουαρίου, 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κοντά στο αεροδρόμιο  Χουλιάκα  ως αποτέλεσμα της καταστολής των περουβιανών δυνάμεων ασφαλείας ενάντια στις διαδηλώσεις κατά της ορισθείσας προέδρου  Ντίνα Μπολουάρτε. 

Οι κινητοποιήσεις στο Περού συνεχίζονται από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Κογκρέσο απομάκρυνε τον Πέδρο Καστίγιο και όρκισε την Μπολουάρτε. Μέχρι σήμερα, η αστυνομική και στρατιωτική καταστολή κατά των διαδηλώσεων έχει αφήσει περισσότερους από 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.