Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Ο Ραφαέλ Κορέα απορρίπτει την έκκληση του δεξιού προέδρου Λάσο για εθνική συμφωνία στον Εκουαδόρ

Πηγή: Noticias | teleSUR (telesurtv.net)

Ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα επανέλαβε στον δεξιό πρόεδρο Λάσο ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης της κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Ο ηγέτης του κινήματος "Revolución Ciudadana" (Επανάσταση  Πολιτών) , πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, απέρριψε αυτήν την Τετάρτη την έκκληση του Προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο για μια «εθνική συμφωνία», θεωρώντας ότι είναι ανειλικρινής και γεμάτη κυνισμό.

Μετά τη νίκη που πέτυχε το πολιτικό κίνημα στις 5 Φεβρουαρίου στις τοπικές εκλογές, για τα μέλη των Συμβουλίων Συμμετοχής του Πολίτη και Κοινωνικού Ελέγχου (CPCCS) και το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο πρώην αρχηγός του κράτους μοιράστηκε ένα μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο δίκτυο κοινωνικό Twitter.

«Μπροστά  το κάλεσμα του Προέδρου Λάσο για μια εθνική συμφωνία, δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε, δεν είναι αξιόπιστη, δεν είναι ειλικρινής, είναι γεμάτη κυνισμό», υποστήριξε ο Κορέα.

Επιπλέον, προέτρεψε τον Λάσο να καταλάβει ότι «εκπλήρωσε το καπρίτσιο του να δει το πορτρέτο του κρεμασμένο στο Κίτρινο Σαλόνι (Προεδρικό Μέγαρο) , αλλά πρέπει να καταλάβετε, για το καλό της χώρας, για το καλό σας, ότι αποτελείτε μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση του, ότι υπήρξατε αυτουργός και στην αρχή συνεργός του (Λενίν) Μορένο για την εθνική τραγωδία που βιώνουμε».


Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) του Ισημερινού, στις οκτώ ερωτήσεις που τέθηκαν στο συνταγματικό δημοψήφισμα, μια πρωτοβουλία που προωθήθηκε από τον Λάσο, η επιλογή ΟΧΙ πέτυχε ηχηρή νίκη σε καθεμία με περισσότερο από 50% των ψήφων. Αφού αναγνώρισε την ήττα του, ο Λάσο κάλεσε ολόκληρη την εθνική ηγεσία να «χτίσει μια μεγάλη συμφωνία».

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην Πρόεδρος Κορέα ευχαρίστησε τον λαό του Εκουαδόρ και πρόσθεσε ότι «μετά από έξι χρόνια φρικιαστικών διώξεων, αβάσιμων κατηγοριών, την απάντηση του λαού του Εκουαδόρ, μια τεράστια απαίτηση, την λαμβάνουμε με απόλυτη ταπεινοφροσύνη».

«Κερδίσαμε εννέα Νομούς, περισσότερες από 50 Δημαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων παραλιακών πρωτευουσών, πρωτευουσών επαρχιών και της πρωτεύουσας της δημοκρατίας», τόνισε.

Ο Κορέα επιβεβαίωσε ότι μια  τέτοια εκλογική νίκη δεν είχε επιτευχθεί ακόμη και όταν ήμασταν κυβέρνηση και είχαμε το μεγαλύτερο  και τέλεια δομημένο κόμμα  στην ιστορία της χώρας .

«Γίναμε ξανά η Revolución Ciudadana, πετυχαίνοντας το αδύνατο, κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρα που θεωρούνταν ανέφικτα», είπε.

Ομοίως, δήλωσε ότι στις 5 Φεβρουαρίου έγινε το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη της χώρας και εξέφρασε τη δέσμευση να συνεχίσει «μέχρι το  Εκουαδόρ  να γίνει και πάλι ο ιαγουάρος της Λατινικής Αμερικής, παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου».