Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Και πάλι η Κούβα «σώζει» τα νοσοκομεία της Ιταλίας

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr) 

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μοντέλο συνεργασίας που θα επεκτείνουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της κουβανικής ιατρικής αποστολής.

Την περασμένη εβδομάδα, 51 Κουβανοί γιατροί έφτασαν στην Ιταλία για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο συμφωνίας, που υπέγραψε η προεδρία της περιοχής της Καλαβρίας και οι Κουβανικές Ιατρικές Υπηρεσίες (SMC) για την κάλυψη της έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε αυτήν την περιοχή.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μοντέλο συνεργασίας που θα χαρούμε να επεκτείνουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της κουβανικής ιατρικής αποστολής Luis Perez-Ulloa.

Θεώρησε ότι το έργο των δύο ομάδων Κουβανών γιατρών, που ταξίδεψαν στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το βόρειο τμήμα της χώρας έγινε το επίκεντρο του κορωνοϊού, ήταν καθοριστικό για τον Πρόεδρο της περιοχής της Καλαβρίας Ρομπέρτο ​​Οτσιούτο να ζητήσει βοήθεια από την Κούβα. Ωστόσο, τόνισε την ανεξαρτησία αυτής της νέας συμφωνίας από το έργο του 2020.

«Μέχρι το τέλος του έτους, η συμφωνία συνεργασίας μας θα φέρει στην Ιταλία άλλους 446 Κουβανούς ειδικούς με ευρεία ιατρική εμπειρία σε αποστολές στο εξωτερικό», ανακοίνωσε ο Perez-Ulloa, τονίζοντας ότι όλοι οι Κουβανοί θα μάθουν ιταλικά πριν ξεκινήσουν να εργάζονται σε αυτή τη χώρα.

 

Από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης το 1959, σχεδόν 600.000 γιατροί έχουν υπηρετήσει σε 166 χώρες. Επί του παρόντος, περίπου 23.792 Κουβανοί επαγγελματίες υγείας παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 56 χώρες.

«Κάποιοι Ιταλοί πολιτικοί προσπάθησαν να σταματήσουν το σχέδιό μας με γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά τα καταφέραμε», είπε ο Occhiuto, υποστηρίζοντας ότι οι Κουβανοί γιατροί δεν θα κλέψουν θέσεις εργασίας σε Ιταλούς γιατρούς, αλλά θα βοηθήσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία στην Καλαβρία.
 

 

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε Ιταλούς γιατρούς που ενδιαφέρονται να εργαστούν για εμάς. Είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την έκτακτη ανάγκη με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να εξασφαλίσουμε υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες στους πολίτες της Καλαβρίας», επέμεινε.