Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Χοσέ Ουίλιαμς, o πρόεδρος του Κογκρέσου του Περού που ανέτρεψε τον Πέδρο Καστίγιο

Πηγή: Resumen Latinoamericano
Por Joaquín Pérez

Ο Χοσέ Ουίλιαμς Ζαπάτα είναι απόστρατος στρατηγός και βουλευτής ενός ακροδεξιού κόμματος  και ένας από τους κύριους υποκινητές για την απομάκρυνση του Πέτρο Καστίγιο  περιλαμβάνεται τώρα στη λίστα διαδοχής της Ντίνα Μπολουάρτε στην προεδρία του Περού. 

Κατηγορείται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράνομο πλουτισμό, και διασυνδέσεις με διακίνηση ναρκωτικών σύμφωνα με την ίδια την αμερικανική DEA.

Στις 7 Δεκεμβρίου, επιβλήθηκε στο Περού μία αυταρχική κυβέρνηση στρατιωτικού-κοινοβουλευτικού χαρακτήρα , η οποία χρησιμοποιεί την Ντίνα Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρο του Πέδρο Καστίγιο  την οποία δανείστηκε για την  εν λόγω μανούβρα ως «θεσμική»  βιτρίνα.

Από την αρχή, έγινε λόγος για τον ρόλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στα γεγονότα, καθώς και για τους ομοϊδεάτες τους ηγέτες, όπως ο Μπολσονάρο και ο Μπόριτς στη Νότια Αμερική, που δεν έδειξαν την παραμικρή ντροπή να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση ΄με αμφίβολη νομική υπόσταση και π υπεύθυνη για  τη  σφαγή νεαρών ιθαγενών σε διάφορες περιοχές των Άνδεων. 

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, χτύπησαν καμπανάκια   μπροστά στο ενδεχόμενο να οριστεί διάδοχος  ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Χοσέ Ουίλιαμς, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως τον κύριο φορέα του πραξικοπήματος, τον σύνδεσμο μεταξύ του νομοθετικού σώματος και του στρατού. 

Ο Χοσέ Ουίλιαμς Ζαπάτα είναι απόστρατος στρατηγός, πρώην επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Περού, ο οποίος έγινε βουλευτής ενός ακροδεξιού κόμματος (Alianza País). 

Το  βιογραφικό του εμπλουτίζεται  με  παραβιάσεις   ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  πράξεις διαφθοράς, όπως συμβαίνει σε μεγάλο μέρος της ηπείρου με τους ένστολους.

Το 2021, κατηγορήθηκε για  την συγκάλυψη της σφαγής στην Ακομάρκα το 1985, όπου δολοφονήθηκαν 69 αγρότες και σύμφωνα με την Εποπτεία Τραπεζικών, Ασφαλιστικών και Διαχειριστών Ταμείων Συντάξεων του Περού, το 2006 ο  Ουίλιαμς κατηγορήθηκε για παράνομο πλουτισμό, όταν ήταν επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης του Στρατού.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, όπως αναφέρει η έγκριτη εφημερίδα La Jornada de México, το Τμήμα κατά των ναρκωτικών της Εθνικής Αστυνομίας (Divandro), η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) και τα WikiLeaks,  όταν ο Χοσέ Ουίλιαμς ήταν επικεφαλής του Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Πιούρα (από το 2004 έως το 2005), συνδέθηκε με το καρτέλ της Τιχουάνα.

Σύμφωνα με το Wayka.pe , το 2010, όταν τα WikiLeaks διέρρευσαν απόρρητα διπλωματικά έγγραφα από την αμερικανική πρεσβεία στη Λίμα, ο Ουίλιαμς εμφανίστηκε να έχει δεσμούς με συνεργάτες αυτής της μεξικανικής εγκληματικής οργάνωσης. Στις 12 Μαρτίου 2009, ο πρεσβευτής Μιτσέλ ΜακΚίνλευ έστειλε ένα μυστικό τηλεγράφημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιώντας ότι ο Ουίλιαμς Ζαπάτα φέρεται να συνδέεται με τον πρώην λοχαγό Τζόναθαν Ουάκακ Τορίκο (γνωστό συνεργάτη του καρτέλ της Τιχουάνα) και εθεάθη να συναντά μεξικανούς βαρόνους ναρκωτικών στο Στρατιωτικό Καζίνο αυτής της περιοχής.

Με αυτά τα προτερήματα ο Ουίλιαμς Ζαπάτα θα γινόταν ένας από τους κύριους οργανωτές του  πραξικοπήματος του Κογκρέσο κατά του Καστίγιο, όπως τον καθιέρωσε η εφημερίδα La Jornada, σε συντονισμό με την ανώτατη διοίκηση του Περουβιανού στρατού και την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λίμα, Λίζα Κένα, πρώην πράκτορα του Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η οποία βασίστηκε στον στρατιωτικό ακόλουθο αυτής της διπλωματικής αποστολής, Μαριάνο Αλβαράδο, αξιωματικό επιχειρήσεων της Στρατιωτικής Ομάδας Βοήθειας και Συμβουλευτικής του Πενταγώνου (MAAG), ο οποίος διατηρεί στενή επαφή με τους Περουβιανούς στρατηγούς.