Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ο κουβανικός λαός θα βγαίνει πάντα νικητής στις επιθέσεις της αυτοκρατορίας, απαντά ο Ντίαζ-Κανέλ για τα νέα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ

Autor: Redacción Digital | internet@granma.cu
9 de julio de 2022 16:07:28

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 9 Ιουλίου περιορισμούς βίζας για 28 Κουβανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της πολιτικής τους για κυρώσεις κατά του νησιού

Ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούδες, χαρακτήρισε ως «γελοία ανακοίνωση της αυτοκρατορικής κυβέρνησης» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει την είσοδο στις ΗΠΑ 28 υπαλλήλων της κουβανικής κυβέρνησης και μελών του PCC.

«Ο κουβανικός λαός θα βγαίνει πάντα νικητής στις επιθέσεις της αυτοκρατορίας» έγραψε ο κουβανός αρχηγός κράτους στο Twitter.


Αυτό το Σάββατο, 9 Ιουλίου, μέσω δήλωσης που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονυ Μπλίνκεν, όπως προέκυψε από την Προεδρική Δήλωση 5377, ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί θεώρησης, πράγμα που σημαίνει ότι αναστέλλεται η είσοδος σε μη μετανάστες από αυτή τη χώρα.

Το έγγραφο σημειώνει ότι η απόφαση εμπλέκει "υψηλά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας που είναι υπεύθυνα για τη χάραξη πολιτικής σε εθνικό και επαρχιακό επίπεδο" και "διάφορους αξιωματούχους που εργάζονται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και των κρατικών τηλεπικοινωνιών". Τα ονόματά τους, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο Μπλίνκεν υποστηρίζει ότι το μέτρο λαμβάνεται «ως απάντηση στις ενέργειες κουβανικών κυβερνητικών αξιωματούχων που περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Κουβανών». Προσθέτει ότι «σε αυτούς τους 28 αξιωματούχους περιλαμβάνονται αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων της 11ης Ιουλίου 2021».

Ωστόσο, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρύνο Ροντρίγκες Παρίγια, εκφράζει την άποψη ότι δεδομένης της αποτυχίας στην προσπάθεια να προκληθεί μια λαϊκή εξέγερση στην Κούβα το 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών της, επιδιώκουν τώρα να δυσφημήσουν την λαϊκή νίκη ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Ανέφερε δε στο Twitter ότι αυτά τα επαναλαμβανόμενα εξαναγκαστικά μέτρα είναι πράξεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Δύο φορές στη διάρκεια του 2022 (τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο) καθώς και τον Νοέμβριο του 2021, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υιοθέτησε παρόμοια μέτρα εναντίον αξιωματούχων του Υπουργείου Εσωτερικών και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων στους οποίους εφάρμοσε επίσης περιορισμούς έκδοσης βίζας ως αποτέλεσμα των ταραχών της 11η Ιουλίου 2021, υπενθυμίζει το πρακτορείο Prensa Latina.