Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

19 πρώην στρατιωτικοί της Αργεντινής καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας

Πηγή:   The Press Project

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριοτου Σαν Μαρτίν, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, καταδίκασε την Τετάρτη 6 Ιουλίου 19 πρώην μέλη του Στρατού, της Χωροφυλακής, του Ναυτικού και της Αστυνομίας σε φυλάκιση από τέσσερα χρόνια έως ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας 1976-1983. Δέκα από τους κατηγορούμενους έλαβαν ισόβια κάθειρξη και άλλοι εννέα, ποινές φυλάκισης μεταξύ τεσσάρων και 22 ετών.


Σύμφωνα με όσα γράφει Τάνια Γουάντγουα στο Peoples Dispatch, oι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονίες, απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς, σε μια δίκη γνωστή ως “μεγαλη-υπόθεση Κάμπο ντε Μάγιο”, μια δικαστική διαδικασία που συνδύασε πολλαπλές δίκες και που πήρε το όνομά της από τη στρατιωτική βάση που μετατράπηκε σε παράνομο κέντρο κράτησης όπου έλαβαν χώρα τα εγκλήματα. Η δίκη ξεκίνησε στις 29 Απριλίου 2019 και διεξήχθη ως επί το πλείστον εικονικά λόγω της πανδημίας COVID-19. Αποτελούνταν από 13 υποθέσεις, όπου αρχικά δικάστηκαν 22 κατηγορούμενοι, οι οποίοι κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τρεις από αυτούς πέθαναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι περισσότεροι είχαν ήδη καταδικαστεί σε άλλες δίκες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών της δίκης κατέθεσαν περισσότεροι από 300 μάρτυρες.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν τη μέγιστη ποινή ήταν ο Σαντιάγο Ομάρ Ριβέρος, επικεφαλής της στρατιωτικής φρουράς του Κάμπο ντε Μάγιο, ο Λουίς ντελ Βάλε Άρτσε, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο Κάρλος Χαβιέρ Ταμίνι, επικεφαλής της αντικατασκοπείας και άλλοι.

Μεγάλος αριθμός θυμάτων ήταν συνδικαλιστικοί ηγέτες και εργαζόμενοι, που απήχθησαν για καταναγκαστική εργασία στις εταρείες Dálmine Siderca, Mercedes Benz, η Ford, Cattáneo ceramics και άλλες, που βρίσκονται σε βιομηχανική ζώνη στα βόρεια της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες. Μεταξύ των 323 θυμάτων των εγκλημάτων στο Κάμπο ντε Μάγιο ήταν 14 έγκυες γυναίκες, τα παιδιά των οποίων κλάπηκαν μετά τη γέννησή τους ως τρόπαια πολέμου από τους αξιωματούχους ασφαλείας και παραδόθηκαν σε οικογένειες στρατιωτικών, πουλήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν σε κρατικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Γιαγιάδες της Πλάζα ντε Μάγιο», κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, περίπου 500 μωρά, τα οποία κρατούνταν μαζί με τους γονείς τους ή γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία, εκλάπησαν παράνομα και δόθηκαν σε άλλους ανθρώπους. Μόνο το ένα τρίτο περίπου από αυτά έχει ανακαλύψει μέχρι στιγμής την ταυτότητα της αρχικής του οικογένειας.

«Είναι αλήθεια ότι πολλοί δολοφόνοι στο Κάμπο ντε Μάγιο συνεχίζουν να μένουν ατιμώρητοι, όπως και οι συνεργοί τους: επιχειρηματίες, ιερείς της εκκλησίας, δικαστικοί λειτουργοί. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε να δικαστούν. Οι καταδίκες που επιτεύχθηκαν σε αυτή τη μεγαλειώδη υπόθεση ήταν υποδειγματικές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε. Από το κίνημα, θα συνεχίσουμε επίσης να αναζητούμε τις εγγονές και τους εγγονούς μας που γεννήθηκαν σε αυτό το άνδρο της γενοκτονίας, “τον πιο κολοσσιαίο τόπο εξόντωσης στην ιστορία της Αργεντινής», όπως τον αποκάλεσε ο εισαγγελέας» ανέφερε η οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 κρατούμενοι πέρασαν από το Κάμπο ντε Μάγιο και ότι το 99% από αυτούς χαρακτηρίζονται ως εξαφανισμένοι μέχρι σήμερα.