Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ο Πρόεδρος του Μεξικού επισημαίνει την κληρονομιά του Φιντέλ Κάστρο ως παγκόσμιου ηγέτη

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ο Μεξικανός αρχηγός κράτους επαίνεσε μεταξύ άλλων την παγκόσμιας εμβέλειας ηγεσία των Φιντέλ, Νέλσον Μαντέλα, Τσάβες, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Ντε Γκωλ.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO) αξιολόγησε τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, ως μια από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες στον κόσμο.

Αυτή τη Δευτέρα στη συνηθισμένη πρωινή του συνάντηση με τον τύπο και ώρες πριν ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο AMLO αναφέρθηκε στον Φιντέλ ως παγκοσμία αναφορά. και αναγνώρισε τη σταθερή του θέση απέναντι στις κάθε είδους επιθέσεις που έχει δεχτεί, από την εποχή του Αιζενχάουερ (1953-1961) έως τις μέρες μας.

Η AMLO έκανε την αναφορά με βάση τις προεδρικές εκλογές του 2006 και τους ελιγμούς των αντιπάλων του για να αποτρέψουν τη νίκη του, για την οποία τον συνέκριναν με άλλους αριστερούς ηγέτες όπως ο Βραζιλιάνος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Luiz και ο Βενεζουελάνος Ούγκο Τσάβες , προκειμένου να τρομάζουν τους ψηφοφόρους.

Υπό αυτή την έννοια, αντιπαρήλθε ότι σε εκείνες τις εκλογές έπεσε θύμα νοθείας ενορχηστρωμένης από τον Φελίπε Καλντερόν, με την υποστήριξη του Βισέντε Φόξ.

«Όταν πέθανε ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, είπα ότι πέθανε ένας γίγαντας σαν τον Μαντέλα ! Οι συντηρητικοί θύμωσαν πολύ που συνέκρινα τον Μαντέλα με τον Φιντέλ! Και γιατί;».είπε ο Πρόεδρος.

Και πρόσθεσε ότι «τα αφεντικά του κόσμου τον αποδέχτηκαν (τον Μαντέλα) περισσότερο από τον Φιντέλ, ο οποίος για μένα, είναι επίσης ένας σπουδαίος, πολύ σπουδαίος άνθρωπος, αλλά για τον δυτικό κόσμο και για την παγκόσμια συντήρηση ο Μαντέλα ναι, ο Φιντέλ όχι».
 

«Επειδή ήταν και οι δύο μεγάλοι, συνέβη ότι συμβαίνει συνήθως, κάποιοι ηγέτες είναι πιο αποδεκτοί από κάποιους άλλους, αλλά στο πάνθεον των γιγάντων, των μεγάλων του κόσμου, είναι και οι δύο, όπως είναι ο Ρούσβελτ, που πάω να δω τώρα, πάω στην πλατεία του όπως και ο Τσόρτσιλ και ο Ντε Γκωλ, και όπως πολλοί άλλοι σπουδαίοι, πολύ σπουδαίοι», ανέφερε ο μεξικανός πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μεξικανός αρχηγός του κράτους θα αναφερθεί μεταξύ άλλων σε βασικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, ο πληθωρισμός και η περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ.