Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

H Κόστα Ρίκα ψήφισε στις προεδρικές εκλογές για αλλαγή

 Πηγή: prensa-latina.cu, Por: Alejandro Gómez

Σαν  Χοσέ,  4 Απριλίου  (Prensa Latina)  - 
Με την εκλογή του Ροδρίγο Τσάβες, του υποψηφίου προέδρου του νεαρού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Προόδου (PPSD), οι Κοσταρικανοί ψήφισαν υπέρ της αλλαγής που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση που βιώνει σήμερα αυτό το έθνος της Κεντρικής Αμερικής.

Με καταμετρημένο το 98,15% των 6.847 Εκλογικών Τμημάτων, ο Τσάβες, ένας 60χρονος οικονομολόγος, κέρδισε την Κυριακή την προεδρική εκλογή , λαμβάνοντας το 52,85% των έγκυρων ψήφων.

Ο αντίπαλός του, ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, του Κόμματος Εθνικής Απελευθέρωσης (PLN), έλαβε το 47,15% των ψήφων, ενώ η αποχή φθάνει το 43,23%, υψηλότερη από αυτή του πρώτου εκλογικού γύρου της 6ης Φεβρουαρίου, όπου έφτασε το 40,29%, ενώ οι άκυρες και λευκές ψήφοι ανήλθαν σε 50.860.

Με αυτό το αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι της Κόστα Ρίκα έδωσαν τη νίκη στον υποψήφιο που εμφανίστηκε  στην προεκλογική του εκστρατεία αντισυστημικός και εγγυήθηκε ότι δεν θα συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του κανέναν από τους πολιτικούς, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι υπεύθυνοι για τη σοβαρή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Κόστα Ρίκα για σχεδόν 40 χρόνια.

Επιπλέον, οι ψηφοφόροι αγνόησαν τις κατηγορίες ότι  ο Τσάβες εργάστηκε για σχεδόν 30 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και τις καταγγελίες από δύο εργαζόμενες που του απέδωσαν "σεξουαλική παρενόχληση"   και ένα «μοτίβο ανεπιθύμητης ανάρμοστης συμπεριφοράς" μεταξύ 2008 και 2013, σύμφωνα με τον ίδιο τον  οργανισμό.

Από τον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών, ο Τσάβες επέμεινε να χαρακτηρίζει αυτές τις κατηγορίες ψέυδη και κουτσομπολιά και οι υποσχέσεις του για μια έντιμη κυβέρνηση που θα επιδιώξει να τερματίσει τα προνόμια που κάνουν την Κόστα Ρίκα μία από τις 10 πιο άνισες χώρες στον κόσμο, μέτρησαν περισσότερο.

Σε μια άλλη γρήγορη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι της Κόστα Ρίκα κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στο PLN, αφού πέρα από την ευρεία νίκη στις βουλευτικές εκλογές με την εκλογή 19 εδρών που σχηματίζει την πιο μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα στο επόμενο κοινοβούλιο που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Μαΐου, προκάλεσε επίσης την τρίτη του ήττα σε ισάριθμους δεύτερους γύρους.

Ένα άλλο αξιοπερίεργο γεγονός είναι ότι στις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εκλογές, ο υποψήφιος που ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο κέρδισε την προεδρία της χώρας στον δεύτερο, όπως συνέβη τώρα με τον Τσάβες και το 2018 με τον Κάρλος. Aλβάραδο, του κόμματος Partido Acción Ciudadana (PAC).

Επιπλεόν, είναι η τρίτη φορά που την προεδρία της Κόστα Ρίκα θα αναλάβει ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που δεν είναι από τα παραδοσιακά, όπως το PLN και το Κόμμα Κοινωνικής Χριστιανικής Ενότητας ή άλλες δυνάμεις του Καλντερονισμού (Rafael Calderón Guardia), που εναλλάσσονταν στην εξουσία μέχτι το 2014 που εκλέχτηκε ο Λουίς Γκιγιέρμο Σολις, από το PAC.
Στη επινίκεια ομιλία του στο ξενοδοχείο Radisson της πρωτεύουσας, ο Τσάβες επιβεβαίωσε ότι «δέχομαι με τη βαθύτατη ταπεινοφροσύνη αυτή την ιερή απόφαση του λαού της Κόστα Ρίκα, για μένα δεν είναι στιγμή για πανηγυρισμούς, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι μετάλλιο ή τρόπαιο, αλλά μια τεράστια ευθύνη με πολλές δυσκολίες που θα επιλύσουμε όλοι».

Η Κόστα Ρίκα ψήφισε και ο λαός μίλησε, επεσήμανε, στέλνοντας την αναγνώρισή του στον πρώην Πρόεδρο Φιγκέρες και σε όλους όσους τον ψήφισαν. «Τον συγχαίρω και του ζητώ να συνεργαστούμε για να καταστεί δυνατό αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε το θαύμα της Κόστα Ρίκα», ανέφερε.

Ο Τσάβς υποσχέθηκε να καταβάλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια και ζήτησε να υποσταλούν οι κομματικές σημαίες   και να ενωθούν όλοι σε μία, αυτή της Κόστα Ρίκα, για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, ενώ δέχτηκε το μήνυμα των Κοσταρικανών που απείχαν από στον δεύτερο γύρο, τους οποίους χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα.

Τέλος τόνισε ότι, «τώρα μας αναλογεί να υλοποιήσουμε και δεν αξίζει στην Κοστα Ρίκα να αποτύχουμε».