Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του Τομάς Σανκαρά στην Μπουρκίνα Φάσο

Φωτογραφία: www.thomassankara.ne
Πηγή | teleSUR (telesurtv.net)

Στρατοδικείο της Μπουρκίνα Φάσο καταδίκασε την Τετάρτη σε ισόβια κάθειρξη τους τρεις επικεφαλής της δολοφονίας το 1987 του τότε προέδρου Τομάς Σανκαρά, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

Καταδικάστηκαν επίσης εννέα ακόμη εμπλεκόμενοι στα γεγονότα του πραξικοπήματος του 1987. Ο Μπλεζ Κομπαορέ ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σανκαρά, όπως και ο επικεφαλής της προσωπικής του ασφάλειας  Ιατσίντσε Καφλαντο, δικάστηκαν ερήμην καθώς είχαν αυτοεξοριστεί στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο αρχηγός του επιτελείου του Κομπαορέ, Γκίλμπερτ Ντιεντερέ,ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών ως επικεφαλής του πραξικοπήματος του 2015, ήταν παρών στην ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.


Το στρατοδικείο εξέδωσε την απόφασή του, μετά από έξι μήνες ακροαματικής διαδικασίας, όπου εξέταστηκαν περισσότεροι από εκατό μάρτυρες και αφού η Στρατιωτική Εισαγγελία ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων.

Η υπόθεση άνοιξε ξανά το 2020, αφού ήρθαν στο φως μια σειρά εγγράφων που συνδέονται με τη δολοφονία. Το πραξικόπημα οδήγησε στη δολοφονία του τότε προέδρου μαζί με δώδεκα αξιωματικούς του στρατού.



Στη ίδια δίκη βρέθηκαν ένοχοι άλλοι εννέα κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε ποινές από τρία έως είκοσι χρόνια φυλάκισης. Οι κατηγορίες ήταν χειραγώγηση μαρτύρων, συνέργεια σε φόνο, καθώς και συνεργασία σε επίθεση κατά της κρατικής ασφάλειας.

Ο Σανκαρά, ο οποίος είναι μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του Παναφρικανισμού, πραγματοποίησε ένα σύνολο κοινωνικών και λαϊκών μέτρων για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, της παραγωγής και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων.