Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Περού: Το Κογκρέσο αρνείται να ανατρέψει τον Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Ο Περουβιανός πρόεδρος είπε ότι η νέα πρόταση καθαίρεσης εναντίον του δεν στηρίζεται σε στοιχεία. 

Το Περουβιανό Κογκρέσο απέρριψε τη Δευτέρα τη δεύτερη απόπειρα καθαίρεσης κατά του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και αδυναμία διαχείρισης από τις δεξιές δυνάμεις στο κοινοβούλιο. Μετά από πάνω από οκτώ ώρες συζήτησης, 55 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, 54 κατά και 19 απείχαν. 

Για να εγκριθεί, η πρόταση καθαίρεσης που προωθούσαν οι δεξιές ομάδες έπρεπε να έχει τις ψήφους τουλάχιστον 87 βουλευτών από τους 130 νομοθέτες.

Ο Πρόεδρος Καστίγιο εμφανίστηκε στην έδρα του Κογκρέσου για να αναλάβει την υπεράσπισή του στις κατηγορίες των δεξιών βουλευτών, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε για να εκπληρώσει το πρόγραμμά του. 

Ο Καστίγιο υπενθύμισε ότι αποφάσισε να πάει ενώπιον του Κογκρέσου για να «δείξει τον μέγιστο σεβασμό στο συνταγματικό κράτος και τα εργαλεία ελέγχου του» και ότι ο αγώνας του «τώρα δεν είναι για προσκόλληση στην εξουσία, που είναι προσωρινή», αλλά «για να υπηρετήσει τη χώρα».

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο Περουβιανός πρόεδρος είπε ότι η πρόταση εναντίον του στερείται στοιχείων που να την στηρίζουν. Ο Πέδρο Καστίγιο χαιρέτησε την ψηφοφορία στο Κογκρέσο σχετικά με την πρόταση καθαίρεσης εναντίον του, και την περιέγραψε ως νίκη της «κοινής λογική;, της ευθύνης και της δημοκρατίας».

Η πρόταση καθαίρεσης κατά του Πέδρο Καστίγιο περιελάμβανε καταγγελίες για φερόμενη διαφθορά, διορισμό αμφιλεγόμενων προσώπων σε υπουργεία και υψηλές δημόσιες θέσεις, καθώς και εικαζόμενη έλλειψη ικανότητας άσκησης της ηγεσίας του κράτους.

Αυτή ήταν η δεύτερη πρόταση καθαίρεσης κατά του Καστίγιο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από επτά μήνες, αφού η πρώτη απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο πριν φτάσει στη συζήτηση, επειδή δεν είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.