Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Μπείτε κύριοι μπείτε!

Foto: Fotocomposición Granma
Πηγή: Granma - Órgano oficial del PCC
Autor: Antonio Rodríguez Salvador | internet@granma.cu
27 de marzo de 2022 23:03:35 
Mετάφραση: Dimitris Babakos

Είναι ότι το τσίρκο γίνεται τίποτα χωρίς τον σύντροφό του το ψωμί, και αποδεικνύεται ότι αυτή την εβδομάδα οι διάσημοι οικονομολόγοι του Bloomberg συνέστησαν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο για να εξοικονομήσουν βενζίνη και να τρώνε φακές αντί για κρέας.

Το δίλημμα ενός μάγου που βγάζει κουνέλια από το καπέλο είναι η αδυναμία να τα επιστρέψει στο ίδιο καπέλο, χωρίς να ανακαλυφθεί το κόλπο στην πορεία. Για να τελειώσει το σόου, καταφεύγει στη συνέχεια σε μια απόσπαση της προσοχής: χρησιμοποιεί σχεδόν πάντα μια όμορφη γυναίκα που, ημίγυμνη και στους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής, αρπάζει με χάρη το ζώο και το κρύβει πίσω από την οθόνη.

Η Αμερική είναι ένας μάγος που βγάζει κουνέλια, (συγγνώμη, νέα) από τα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αποσπά την προσοχή, ώστε ξαφνικά να ξεχνάμε ότι το δημόσιο χρέος της υπερβαίνει ήδη τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (130% του ΑΕΠ της). ότι ο πληθωρισμός στην οικονομία της είναι ο υψηλότερος τα τελευταία 40 χρόνια (7,9%) και ότι υπάρχουν ήδη ένα εκατομμύριο θάνατοι λόγω του COVID-19 (το ένα έκτο των θανάτων στον κόσμο).

Μια σημαντική τεχνική στο να δημιουργείς ψευδαισθήσεις είναι να κάνει τον θεατή συγχρόνως να κοιτάξει αλλού την κατάλληλη στιγμή. Εκτός από τις υποτιθέμενες σφαγές όπου τα πτώματα καπνίζουν τσιγάρα στα σάβανά τους? τις νίκες ορισμένων Αζόφ που τρέπονται σε άτακτη φυγή ή την καταστροφή των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, των οποίων οι εικόνες προέρχονται από βιντεοπαιχνίδια. ποιος ξέρει αν ακόμη και οι ανοησίες με τις οποίες μας κάνουν να γελάμε στα κοινωνικά δίκτυα δεν εντάσσονται στο ίδιο κόλπο.

Εκεί θα γελάσουμε όταν το CNN λέει ότι ένα αεροπλανοφόρο πέταξε πάνω από τα περίχωρα της Ταϊβάν ή ότι ο Ντοστογιέφσκι ή ο Γκαγκάριν έχουν τιμωρηθεί, ενώ στις Ρωσικές γάτες αρνούνται το γενεαλογικό τους όνομα. αλλά εκείνοι που γελούν περισσότερο είναι τα στελέχη της Chevron, της Shell ή της ExxonMobil, που περνούν μέρες γιορτής με υψηλές τιμές πετρελαίου.

Το λεγόμενο «αμερικανικό όνειρο» συχνά κοσμείται με ιδανικά δικαιοσύνης, ελευθερίας και ευημερίας. αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται, από το να έχεις το δικό σου σπίτι στα προάστια, ένα φανταχτερό αυτοκίνητο και αρκετό εισόδημα για μια άνετη οικογενειακή ζωή, στην οποία δεν λείπουν οι διακοπές σε μια τροπική παραλία, ανάμεσα σε μοχίτο, αιώρες και φοίνικες.

Αυτοί είναι στόχοι που είναι ολοένα και πιο δύσκολο να επιτευχθούν από τον μέσο πολίτη, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη έτοιμο το μαγικό του. Λέει ότι μια «νέα παγκόσμια τάξη» έρχεται και, σε αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρωτοστατήσουν. Αυτό ακούγεται σαν τη συνθηματική φράση του Τραμπ: «Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά». αλλά, Θεέ μου, και ποιος ηγούνταν της προηγούμενης παγκόσμιας τάξης; Δεν ήταν η Αμερική; Και ποιος τα έκανε γερανένα και μικρά;

Το κόλπο θα λειτουργούσε καλύτερα αν δεν υπήρχε το γεγονός ότι η παράσταση χρειάζεται τη συνενοχή του κοινού. Γεγονός είναι ότι τα επίπεδα γενικής αποδοχής του Μπάιντεν έχουν πέσει κάτω από το 37%, ενώ το 58% των Αμερικανών επικρίνει τη διαχείριση της οικονομίας από τον ίδιο. Οποιοσδήποτε ηθοποιός θα ήταν καχύποπτος αν ξαφνικά έβαζαν για πώληση ντομάτες στην είσοδο του θεάτρου.

Είναι ότι το τσίρκο δεν αξίζει χωρίς τον σύντροφό του το ψωμί, και αποδεικνύεται ότι αυτή την εβδομάδα οι διάσημοι οικονομολόγοι του Bloomberg συνέστησαν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να εξοικονομήσουν βενζίνη και να τρώνε φακές αντί για κρέας. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το υψηλό κόστος στέγασης, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα ιστορικά υψηλά, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,9%, που επαναφέρει το φάντασμα του subprime, εκείνης της τρομερής κρίσης ακινήτων του 2007.

Αλλά ο πρόεδρος δεν είναι πάσχει από συμβούλους που θα να τον βοηθήσουν με την θαυματοποιία. Πρόσφατα, ο Δημοκρατικός οικονομολόγος και πολιτικός Ρόμπερτ Ράιχ, ο οποίος ήταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Κλίντον, έγραψε ένα μεγάλο άρθρο όπου προσπαθεί να καταδείξει την ξαφνική ενότητα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Με άλλα λόγια, το μεγάλο ρήγμα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία και του οποίου το αποκορύφωμα ήταν η επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, ξαφνικά εξαφανίστηκε. Φαίνεται ότι είναι καλά τα νέα. Το μόνο που μένει είναι αυτό να αποτυπωθεί στα νούμερα τώρα, αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μόνο το 10% των Ρεπουμπλικανών εγκρίνει τη διαχείριση του Μπάιντεν.
Ένας άλλος που προσπαθεί να βοηθήσει είναι ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Edward N. Wolff.

Από το ακαδημαϊκό του ύψος, βεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός έχει μια φιλική πλευρά –ειδικά για τη μεσαία τάξη– που μοιάζει σαν να προτείνει τα οφέλη του συνδρόμου της Στοκχόλμης σε έναν απαχθέντα.

Αυτό θα ήταν δυνατό επειδή τα χρέη αντικατοπτρίζονται σε δολάρια που έχουν χάσει την αξία τους. ενώ τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία αναπροσαρμόζονται με ρυθμό πληθωρισμού: καθαρό κέρδος, σωστά; Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι στη χώρα αυτή το κατά κεφαλήν χρέος είναι ήδη γύρω στα 91.000 δολάρια. Φυσικά, τα κόλπα είναι κόλπα και δεν λένε ότι, στον ίδιο βαθμό, τα τρέχοντα εισοδήματα έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη. Τέλος πάντων, ίσως είναι υπερβολικό να ζητάς να προσπαθήσουν να βάλουν και το κουνέλια στο καπέλο.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δεν σταματάμε να λαμβάνουμε καλά νέα. Ξαφνικά διάβασα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάνει βήματα για να εμφανιστεί στα Όσκαρ. Φανταστείτε, αν το Χόλιγουντ φροντίσει για τα ειδικά εφέ, θα είναι μεγάλη επιτυχία στο box office. Όχι, αν κλείσω τα μάτια μου νοιώθω ότι βλέπω το λιοντάρι των Metro-Goldwyn-Mayer να βρυχάται
.