Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Αντιμέτωπη με 10 χρόνια φυλάκιση η πρώην ντε φάκτο πρόεδρος της Βολιβίας

Πηγή: prensa-latina.cu

Δεκαετή φυλάκιση είναι η ποινή που αντιμετωπίζει η πρώην ντε φάκτο πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Ανιες, εάν κριθεί ένοχη στην τακτική δίκη που ξεκινά σήμερα για την υπόθεση που ονομάζεται Golpe de Estado II (Πραξικόπημα ΙΙ).

«Ο δημόσιος υπάλληλος ή αρχή που υιοθετεί ψηφίσματα ή διαταγές αντίθετες προς το Σύνταγμα ή τους νόμους ή εκτελεί ή προκαλεί την υλοποίηση των εν λόγω αποφάσεων ή διαταγών, θα τιμωρηθεί με στέρηση της ελευθερίας από πέντε έως δέκα έτη», ορίζει το άρθρο 153 του Ποινικού Κώδικα.

Στην ποινική διαδικασία που ξεκινά αυτή τη Δευτέρα στο Πρώτο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς της Λα Πας, η Ανιες κατηγορείται ότι ανέλαβε την ηγεσία της Γερουσίας και στη συνέχεια ανέλαβε την προεδρία αντισυνταγματικά και χωρίς να συμμορφωθεί με τους νόμους όταν κυβέρνησε για ένα χρόνο τη χώρα τον Νοέμβριο του 2019.

Τα εγκλήματα που αποδίδει ο Γενικός Εισαγγελέας της Βολιβίας σε αυτή την υπόθεση, είναι ενέργειες αντίθετες με το Πολιτικό Σύνταγμα του Κράτους και τους νόμους, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση του άρθρου 169 του Συντάγματος και του Κανονισμού της Γερουσίας.

Σε σχέση με την προφορική ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 09:00 τοπική ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Θεσμικής Διαφάνειας, Ιβάν Λίμα, χαρακτήρισε αυτή την 28η Μαρτίου ως «ιστορική ημέρα».

Ο αξιωματούχος ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η υπεράσπιση της πρώην ντε φάκτο προέδρου προσπαθεί να θέσει εμπόδια και κωλυσιαργίες στην ποινική διαδικασία.

«Είμαι σίγουρος ότι αύριο θα έχουμε πάλι ενστάσεις, περιστατικά, νομικά εμπόδια που εμποδίζουν κάτι βασικό, να συζητάμε αν υπήρξε προεδρική διαδοχή ή πραξικόπημα», ανέφερε ο Λίμα.

Η ακροαματική διαδικασία κατά την οποία επιδιώκεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή της πρώην γερουσιαστή της αντιπολίτευσης και στρατιωτικών αρχηγών στην παράνομη κατάληψη της εξουσίας στις 12 Νοεμβρίου 2019 θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ωστόσο αναβλήθηκε για διάφορες αιτίες και προσφυγές που υποβλήθηκαν από την υπεράσπιση.

Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται ο πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Γουίλιαμ Κάλιμαν (δραπέτης), ο πρώην αρχηγός του επιτελείου, Φλάβιο Γκουαστάβο Άρσε, και ο πρώην αρχηγός του Στρατού, Πάστορ Μεντιέτα.

Κατηγορούμενοι είναι και ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Βολιβίας, Γκονσάλο Τερσέρος, και του Πολεμικού Ναυτικού, Παλμίρο Χαρχούρι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όλοι αυτοί βοήθησαν την Ανιες να αναριχηθεί στην κορυφή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι Tερσέρος και Χαρχούρι αποδέχθηκαν πρόσφατα την ενοχή τους στη διάπραξη των εγκλημάτων, αποφάσεων που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό συνενοχής και καταδικάστηκαν σε μια συνοπτική δίκη σε τρία χρόνια φυλάκισης.