Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Παραγουάη: Ξεσηκωμός φορτηγατζήδων για την τιμή των καυσίμων

Πηγή: Resumen Latinoamericano

 Αποκλεισμός δρόμων - καταστολή - πυρπόληση αστυνομικού τμήματος

Τρεις χιλιάδες φορτηγά καταφτάνουν στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.
Πάνω από διακόσια φορτηγά με αγρότες, ιθαγενείς και κοινωνικές οργανώσεις.
Στις φλόγες το αστυνομικό τμήμα σε απάντηση στην καταστολή.
Πλήρης έλεγχος της περιοχής, των δρόμων και των εταιρειών  από τους διαδηλωτές

Το βράδυ της Τετάρτης, μια σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ΜΑΤ αναφέρθηκε στην πόλη Καγουαζού. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο 24ο αστυνομικό τμήμα Σάντα Ισαμπέλ στο Καγουαζού.Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, διαδηλωτές (κυρίως) φορτηγατζήδες έστηναν μπλόκα και σταματούσαν την κυκλοφορία των οχηματων. Το κλίμα έντασης μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα και πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ των συνδικάτων και των ένστολων. Τα ΜΑΤ ήταν αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το προαναφερθέν Αστυνομικό Τμήμα. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο αρχηγείο της αστυνομίας. Τα ΜΜΕ από την περιοχή αναφέρουν ότι η σύγκρουση συνεχίζεται αυτή την ώρα. 

O επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις και δεν θα επιτραπέι κανένας αποκλεισμό δρόμου. Πρόσθεσε ότι όλα τα άτομα που σκοπεύουν να εμποδίσουν την ελεύθερη διέλευση θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της εισαγγελίας. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φορτηγατζήδων (ASOCAO), Χούλιο Σολάετσε, σχολίασε ότι διαφωνούν πλήρως με όσα έχει προτείνει η κυβέρνηση και θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Ανέφερε ότι όλα τα μεγάλα φορτηγά που κυκλοφορούν στην περιοχή θα ακινητοποιηθούν οριστικά, ενώ για τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες θα ανοίγει η κυκλοφορία για δεκαπέντε λεπτά κάθε δύο ώρες. 

Πρόσθεσε ότι είναι ήδη απελπισμένοι και ότι απαιτούν επειγόντως οριστική λύση από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Ένας διαδηλωτής 35 ετών τραυματίστηκε όταν προσπάθησε να σταματήσει ένα μεγάλο φορτηγό μάρκας Scania το οποίο οδηγούσε Βραζιλιάνος οδηγός και προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο. Το θύμα πιάστηκε από τον καθρέφτη του οχήματος, παρασύρθηκε και έπεσε στην άσφαλτο, ενώ ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει. Μετά το συμβάν, οι διαδηλωτές κυνήγησαν το όχημα και πέταξαν πέτρες στο παρμπρίζ του φορτηγού, με αποτέλεσμα να σπάσει.




Distintas organizaciones se sumaron hoy miércoles al reclamo por el costo del combustible, pero agregándole sus propias reivindicaciones. Foto: Gentileza.
Dos rutas nacionales fueron afectadas por los cortes. Foto: Gentileza.
La manifestación ocasionó molestias para algunos conductores. Foto: Gentileza.
El comandante de la Policía Nacional, el comisario Gilberto Fleitas, ratificó este martes que la disposición es despejar las rutas y que cuentan con equipos de refuerzo para garantizar el libre tránsito. Foto: Christian Meza.