Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Βενεζουέλα: Το ΝΑΤΟ είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός που δεν πρέπει να υπάρχει

Φέλιξ Πλασένσια ,υπΕξ Βενεζουέλας
Πηγή:  Resumen Latinoamericano

«Μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και πολλές άλλες χώρες που υποστηρίζουν εξ ολοκλήρου τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διακηρύσσουμε την ειρήνη, την κατανόηση και την πολυμέρεια, και όχι τη μονομέρεια και την επιβολή κυρώσεων.

«Το ΝΑΤΟ ήταν ένας αναχρονιστικός (θεσμός) από την ίδρυσή του. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει ποτέ. Είναι ένας θεσμός για πολέμους, για επιθέσεις, για όπλα, ένας θεσμός που προωθεί τις διαφορές, τους πολέμους και σημαίνει θάνατο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Φέλιξ Πλασένσια τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας κατήγγειλε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δημιουργήθηκε «με στόχο να επιτεθεί στην Ανατολή», οπότε τώρα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει και χαρακτήρισε την επέκτασή της προς τα ρωσικά σύνορα ως «επιθετικότητα». 

Επιπλέον, ο Πλασένσια εξέφρασε την «ενεργητική καταδίκη» της Βενεζουέλας στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη Ρωσία, εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Κατέστησε σαφές ότι τέτοια "μονομερή μέτρα είναι παράνομα" και αποτελούν "παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της διεθνούς κοινότητας και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά" και επέκρινε αυτές τις ενέργειες που οδηγούν σε μονομέρια, αντί να συμβάλλουν στην ενότητα των χωρών.

Αναφερόμενος στις «μονομερείς κυρώσεις» που υφίσταται και η Βενεζουέλα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τη ρωσική κυβέρνηση για την παροχή υποστήριξης στη χώρα του σε περιόδους κρίσης.

«Μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και πολλές άλλες χώρες που υποστηρίζουν εξ ολοκλήρου τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διακηρύσσουμε την ειρήνη, την κατανόηση και την πολυμέρεια, και όχι τη μονομέρεια και την επιβολή κυρώσεων. Είμαστε απόλυτα και αποφασιστικά ενάντια σε αυτό, θα υψώνουμε πάντα τις φωνές μας κατά των κυρώσεων», είπε.