Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Η Κούβα ενισχύει τους διακομματικούς δεσμούς με την Κίνα

Πηγή: prensa-latina.cu

Αβάνα, 23 Μαρτίου (Prensa Latina) Ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC), Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεση ενίσχυσης της ανταλλαγής εμπειριών και των εξαιρετικών διακομματικών σχέσεων με την Κίνα, καθώς και την φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Σε ψηφιακό μήνυμα που έστειλε στο 4ο Θεωρητικό Σεμινάριο  των κομμουνιστικών κομμάτων των δύο εθνών, ο επίσης αρχηγός του κράτους τόνισε ότι αυτοί οι δεσμοί έχουν ιστορικές ρίζες με μακροπρόθεσμο όραμα, που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τη συνεργασία και την ανάπτυξη μεταξύ δύο σοσιαλιστικών χωρών.

Ο Ντίας Κανέλ χαιρέτησε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και τον Γενικό Γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCCH), Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο - όπως υπενθύμισε- έχει καταλήξει σε σημαντική συναίνεση για την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και την ανταλαλγή πληροφοριών.

«Στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού με τα δικά μας χαρακτηριστικά, που αναλαμβάνουμε εσείς και εμείς, έχουμε επίσης ανταλλάξει αμοιβαίες αναφορές», επιβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι μας ενώνουν κοινές προκλήσεις, ιδεολογική ταύτιση, πολιτική εμπιστοσύνη και ωριμότητα των δεσμών φιλίας.

Ομοίως, αναφέρθηκε στον εορτασμό το 2021 των εκατό χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του Όγδοου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, γεγονότα κατά τα οποία τα μέλη των δύο κομμάτων επικύρωσαν τη συνέχεια, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη βούληση για κίνηση εμπρός, με τις νέες γενιές στο κέντρο της προσοχής.

Ο Ντίας Κανέλ τόνισε ότι η Κούβα υπερασπίζεται το αναμφισβήτητο δικαίωμα μιας μικρής σοσιαλιστικής χώρας, που βρίσκεται μόλις 90 μίλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χωρίς μεγάλους φυσικούς πόρους, να υπάρχει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος.

Σε αυτό το σκηνικό, είπε, «δεν μπόρεσαν και δεν θα μπορέσουν να κάμψουν μια γνήσια Επανάσταση, δημιουργό ενός αναμφισβήτητου έργου κοινωνικής δικαιοσύνης και μιας συσσωρευμένης κοινωνικής κατάκτησης παγκόσμιας εμβέλειας».

Επεσήμανε ότι μοιράστηκαν αυτές τις ταπεινές εμπειρίες με τους Κινέζους φίλους και άκοσαν με προσοχή και σεβασμό όσα αποθησάυρισε το σεμινάριο στα ζητήματα που συζητήθηκαν. «Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι αυτή η ανταλλαγή θα συμβάλει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης και στην ενίσχυση της σοσιαλιστικής υπόθεσης».

Έδωσε επίσης συγχαρητήρια για τον επιτυχή εορτασμό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. «Το γεγονός ότι περίπου 3.000 αθλητές από 91 χώρες έχουν συμμετάσχει μαζί με 170 κυβερνητικούς εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων 31 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δείχνει την αποτυχία όλων των προσπαθειών μποϊκοτάζ από την βορειοαμερικανική κυβέρνηση», είπε.

Επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στο θεωρητικό σεμινάριο θα είναι ο Ρομπέρτο Μοράλες, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Οργανωτικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του PCC, και της κινεζικής πλευράς ο Χοάνγκ Κουνμινγκ , μέλος του Πολιτικού Γραφείου, της Γραμματείας, και επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ.