Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Προφυλακιστέος πρώην διοικητής των Carabineros στη Χιλή

 Πηγή: teleSUR (telesurtv.net) 
Σύμφωνα με την Εισαγγελία, το συνολικό ποσό που θα είχε υπεξαιρέσει ο Βιγιαλόμπος μεταξύ 2015 και 2018, ανέρχεται σε 606 εκατομμύρια πέσος ωστόσο, του έμειναν μόνο 67,4 εκατομμύρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επιβεβαίωσε την προληπτική κράτηση του Μπρούνο Βιγιαλόμπος, πρώην γενικού διευθυντή των Carabineros, για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και πλαστογραφία δημοσίων εγγράφων, απορρίπτοντας την έφεση που ασκήθηκε κατά της απόφασης του Εφετείου του Σαντιάγο, το οποίο είχε διατάξει στις 18 Οκτωβρίου την προληπτική κράτηση του πρώην γενικού διευθυντή των Carabineros.

Ο Βιγιαλόμπος, ο οποίος είναι συνταξιούχος σήμερα, κατηγορείται από το Δημόσιο ως για τα εγκλήματα της κατ' εξακολούθηση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, για παράτυπη χρήση δεσμευμένων δαπανών της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας και πλαστογραφία δημοσίων εγγράφων.


Σύμφωνα με την Εισαγγελία, το συνολικό ποσό που θα είχε υπεξαιρέσει ο Βιγιαλόμπος μεταξύ 2015 και 2018, ανέρχεται σε 606 εκατομμύρια πέσος ωστόσο, του έμειναν μόνο 67,4 εκατομμύρια.

Με μια απόφαση κατά πλειοψηφία, το δεύτερο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου - αποτελούμενο από τους υπουργούς Λεοπόλδο Γίάνος, Μαρία Τερέσα Λετελιέρ, Χόρχε Ζεπέδα και τους δικηγόρους (i) Ρικάρντο Αμπουαουάντ και Πία Ταβολάρι απέρριψε την έφεση θεωρώντας ότι το μέτρο της προληπτικής προφυλάκισης επιβλήθηκε βάσιμα από τον αρμόδιο δικαστή.

Ο πρώην ανώτατος διοικητής της ένστολης αστυνομίας ερευνάται για την φερόμενη υπεξαίρεση 67,4 εκατομμυρίων πέσος από κεφάλαια των Carabineros που προορίζονται για έρευνα εγκλημάτων και πληροφορίες.

Στην υπόθεση αναφέρεται ως ενάγων το Κρατικό Συμβούλιο Άμυνας (CDE) και ταυτοποιούνται επίσης και οι πρώην γενικοί διευθυντές των Carabineros Γουστάβο Γκονζάλες Χούρε, Εδουάεδο Γκορδόν και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Μιτσελέ Μπατσελέ, κατά τη δεύτερη προεδρική της θητεία, Χαβιέρα Μπλάνκο.

Εκτός από τον Βιγιαλόμπος ,προφυλακισμένος βρίσκεται και ο Γκοζσάλες Χούρε που κρατείται στη Σχολή της Αστυνομίας. Ο Γκόρντον βρίσκεται σε νυχτερινό κατ' οίκον περιορισμό και η Μπλάνκο με μηνιαία εμφάνιση στις αρχές, εν αναμονή της ακρόασης απόλυσης που έχει οριστεί για τις 25 Φεβρουαρίου.