Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Μαδούρο: Να λογοδοτήσουν όσοι έκλεψαν τον πλούτο του λαού

Πηγή Telesur / Μετάφραση: | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

«Όπως τα αρπακτικά πουλιά, μοιράζονται τα λάφυρα που τους άφησε η αμερικανική αυτοκρατορία».

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την Τρίτη από την Εθνοσυνέλευση να ξεκινήσει έρευνα κατά της προηγούμενης διοίκησης του σώματος υπό τον Χουάν Γκουαϊδό, σχετικά με την την κλοπή περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό.

«Η τωρινή Εθνοσυνέλευση πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για το πώς διαμοιράστηκε η λεία από την εγκληματική ιδιοποίηση του πλούτου της χώρας, των λογαριασμών στο εξωτερικό, της εταιρείας Citgo και της Monómeros. Αυτή η Εθνοσυνέλευση πρέπει να τηρήσει αποφασιστική στάση και να ζητήσει δικαιοσύνη, απέναντι σε μια ληστοσυμμορία μαφιόζων και κλεφτών», δήλωσε ο Μαδούρο σε διάγγελμά του.

Ο πρόεδρος ζήτησε από το Κοινοβούλιο να ενεργοποιήσει τους συνταγματικούς μηχανισμούς και να απαιτήσει από την Εισαγγελία και το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη λεηλασία των εταιρειών της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.

«Τώρα (η αντιπολίτευση) δρα όπως τα αρπακτικά πουλιά που μοιράζονται τα λάφυρα που τους άφησε η αμερικανική αυτοκρατορία. Πραγματικά, παίζουν έναν επαίσχυντο ρόλο, αυτοί που κάποτε ήταν πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, προκειμένου να καρπωθούν εκατομμύρια δολάρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας και τη λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση», σχολίασε ο Μαδούρο.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Κοινοβούλιο της χώρας συγκρότησε επιτροπή για να διερευνήσει την κλοπή της Citgo, θυγατρικής της κρατικής Petróleos de Venezuela στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη διάλυση της πετροχημικής εταιρείας Monómeros στην Κολομβία, την ιδιοποίηση των κρατικών αποθεμάτων χρυσού που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς και την ανοχή έναντι του χρέους της Παραγουάης για πετρέλαιο προς τη Βενεζουέλα ύψους 269 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Γκουάιδο για τη διάλυση και την κλοπή της κολομβιανο-βενεζουελάνικης πετροχημικής εταιρείας Monómeros, Κολομβιανής θυγατρικής της κρατικής πετροχημικής εταιρείας της Βενεζουέλας και την ιδιοποίηση των κερδών εταιρειών της χώρας στο εξωτερικό, για ίδιον όφελος.