Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Τιμητικές εκδηλώσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)
Στις εκδηλώσεις, οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν επίσης την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Χιλιάδες Ιρακινοί κινητοποιήθηκαν αυτό το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας Βαγδάτης για να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, η οποία έλαβε χώρα σε επίθεση που διέταξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και υποστήριξαν ότι «η τρομοκρατία των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει». 

Στην ένοπλη επίθεση τότε, δολοφονήθηκε ο Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, μαζί με τον αναπληρωτή διοικητή των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, Αμπού Μαχντί αλ Μουχαντίς.



Στη εκδήλωση, ο αρχηγός του κοινοβουλευτικού συνασπισμού Al-Fath (Κατάκτηση), Χαντί αλ Αμιρι, τόνισε ότι ο Σολειμανί και ο Αλ Μουχαντίς «άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση του Ιράκ από την τρομοκρατία και θα ζήσουν στη συνείδηση ​​του έθνους».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η «εκδίκηση για το αίμα των μαρτύρων είναι η εκδίωξη όλων των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ».



Από την πλευρά του, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ τόνισε ότι "σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν. Η αντίσταση προοδεύει στην Υεμένη. Οι εχθροί είναι παγιδευμένοι στη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ. Το κίνημα της Αντίστασης είναι πιο ευημερούν και ελπιδοφόρο από ό,τι πριν από δύο χρόνια".

Ομοίως, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο Twitter στη μνήμη του στρατηγού Σουλεϊμανί δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του.




«Αναμφίβολα, η εγκληματική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών που έκανε μάρτυρα τον στρατηγό Σουλεϊμανί είναι σαφής εκδήλωση μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» που ενορχηστρώθηκε και πραγματοποιήθηκε με οργανωμένο τρόπο από την τότε κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για την οποία ευθύνεται τώρα ο Λευκός Οίκος». αναφέρει. 

Μέρες μετά τη δολοφονία, το ιρακινό κοινοβούλιο χαρακτήρισε την ενέργεια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και ενέκρινε ψήφισμα που απαιτούσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.