Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Η Κούβα τιμά την επέτειο Μνήμης του Δουλεμπορίου

 Πηγή: telesurtv.net

Η Ένωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας (Uneac) και η Επιτροπή Χοσέ Αντόνιο Απόντε τίμησαν τη Δευτέρα τα θύματα του Δουλεμπορίου, γιορτάζοντας την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πρακτικής με πολιτιστικές εκφράσεις.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Τρίγιο της Αβάνας, τιμήθηκαν ο στρατηγός του Απελευθερωτικού Στρατού Χοσέ Κιντίνο Μπαντέρα Μπετανκούρ, γνωστός ως Κιντίν Μπαντέρα, στρατηγός των τριών πολέμων της ανεξαρτησίας της Κούβας, ο οποίος πέθανε στις 22 Οκτώβρη 1906.

Με την παρουσία του προέδρου της οργάνωσης, Λουίς Μορλότε Ρίβας, η Uneac εκμεταλλεύτηκε την επέτειο για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της με το έργο του Εθνικού Προγράμματος κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η 23η Αυγούστου επιλέχθηκε από την Unesco για να τιμήσει την επέτειο της εξέγερσης στον Άγιο Δομίνικο, που έλαβε χώρα το 1791.

Σε αυτήν την εξέγερση, οι σκλάβοι που ήταν συγκεντρωμένοι στο δυτικό τμήμα του νησιού Ισπανιόλα, ανακήρυξαν την ανεξαρτησία του εδάφους που μετονομάστηκε σε Αϊτή.

Εκτός από τη μνήμη των θυμάτων του Δουλεμπορίου, στις 23 Αυγούστου γίνεται επίσης έκκληση στον κόσμο να στηρίξει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή την περιοχή όπου ζουν.