Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Κολομβία: Νέες πορείες κατά του Ιβάν Ντούκε προκήρυξε η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή

Πηγή: teleSUR

Οι πορείες θα απαιτήσουν από τη Βουλή να συζητήσει τα σχέδια νόμου που παρουσίασε η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή (CNP) στα τέλη του περασμένου μήνα.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα και συνδικάτα που συνενώθηκαν στην Εθνική Απεργιακή Επιτροπή (CNP) θα κινητοποιηθούν αυτήν την Πέμπτη στις βασικές πόλεις της Κολομβίας σε μια νέα ημέρα διαμαρτυριών στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της CNP, ένας από τους λόγους για την προκήρυξη της νέας ημέρας διαδηλώσεων είναι να απαιτηθεί από την ολομέλεια του Κογκρέσου (Βουλή) να συζητήσει τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την επιτροπή και δεκάδες βουλευτές στα τέλη του περασμένου μήνα.



Θα κινητοποιηθούν επίσης ενάντια στη φορολογική μεταρρύθμιση που συζητείται στο ανώτατο νομοθετικό σώμα. 

Από το CNP υποστηρίζουν ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο απειλεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα  περιουσιακά στοιχεία δημόσια και τους εργαζόμενους.


Εάν εγκριθεί, η κολομβιανή κυβέρνηση μπορεί να παγώσει μισθούς στο δημόσιο για τουλάχιστον δέκα χρόνια, κάτι που θα επηρεάσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Στο κάλεσμα της της CNP τίθεται επίσης η διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε για τις σφαγές που καταγράφηκαν το 2021 και τη συνέχιση των δολοφονιών κοινωνικών ηγετών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι κινητοποιήσεις στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των βασικών περιφερειών της χώρας και στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όπου το κάλεσμα είναι να διαδηλώσουν στην κεντρική Plaza Bolívar.

Η CNP οργάνωσε μια γενική απεργία από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, και διαδοχικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες δέχτηκαν άγρια καταστολή από την Κινητή Μονάδα Αντιμετώπισης Ταραχών (ESMAD), η οποία προκάλεσε σοβαρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.