Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Η εμβολιαστική καμπάνια κατά της πολιομυελίτιδας στην Κούβα συμπλήρωσε 59 έτη

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Κούβα εξάλειψε το 1994 την πολιομυελίτιδα, χάρη σε μια εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε κατά αυτής της ασθένειας μια μέρα σαν σήμερα (26/8) το 1962.

Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη των Αντιλλών στα τέλη του 19ου αιώνα μεταξύ των κατοίκων μιας κοινότητας πολιτών των ΗΠΑ στο Νησί των Πεύκων, που σήμερα είναι ο ειδικός δήμος του Νησιού της Επανάστασης.

Οι ιστορικές καταγραφές υποδεικνύουν ότι το πρώτο ξέσπασμα  αναφέρθηκε το 1906 σε εκείνη την πόλη και η πρώτη επιδημία σημειώθηκε στην παλιά επαρχία Λας Βίγιας, το 1909.

Από το 1934, εμφανίζονταν περιοδικά κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, συνοδευόμενη από υψηλή νοσηρότητα, θνησιμότητα και επακόλουθα αναπηρίας, κυρίως μεταξύ των παιδιών.

Η τελευταία εστία στην Κούβα συνέβη το 1961 με 342 κρούσματα, εκ των οποίων το 30% ήταν παιδιά άνω των τεσσάρων ετών.

Το 1962 το έθνος της Καραϊβικής πραγματοποίησε την πρώτη του εθνική εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού, στην οποία χορηγήθηκαν στοματικά  πέντε εκατομμύρια δόσεις του  εμβολίου Sabin.

Από εκείνο το έτος, δεν καταγράφηκαν θάνατοι από πολιομυελίτιδα (υπήρξαν μόνο 10 μη θανατηφόρα περιστατικά μεταξύ 1963 και 1989) και το 1994 ο Παγκόσμιος και Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας πιστοποίησαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Κούβα.

Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι το νησί έλεγξε τη νόσο με αποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού και επαρκή επιδημιολογικά μέτρα.

Η πολιομυελίτιδα, είναι μια μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως το νευρικό σύστημα και προκαλείται από τον ιό poliovirus, ενώ τα παιδιά είναι τα κύρια θύματα της.

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων ή μέσω των κοπράνων.

Η ιατρική βιβλιογραφία εξηγεί ότι οι περισσότερες λοιμώξεις από πολιομυελίτιδα είναι ασυμπτωματικές και μόνο στο ένα τοις εκατό των περιπτώσεων, ο ιός εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μόλις βρεθεί εκεί, ο ιός της πολιομυελίτιδας μολύνει και καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία και οξεία χαλαρή παράλυση, ενώ στην οξεία μορφή του προκαλεί φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, προκαλώντας παράλυση, μυϊκή ατροφία και πολύ συχνά παραμόρφωση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση ή θάνατο παραλύοντας το διάφραγμα.