Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Σε συναγερμό η Λατινική Αμερική για την πληθυσμιακή γήρανση

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Λατινική Αμερική γερνά με ταχύ ρυθμό, προειδοποιούν σήμερα ειδικοί, επισημαίνοντάς το ως επίτευγμα λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση, αλλά επίσης ως πρόκληση για την κοινωνία.

Η Κούβα, η Χιλή και η Ουρουγουάη, για παράδειγμα, παρουσιάζουν δείκτες γήρανσης σε επίπεδο ανεπτυγμένων χωρών, κάτι που συνεπάγεται πρόκληση για την εξασφάλιση της υγείας και της ευημερίας αυτών των ανθρώπων, τόνισε η ειδικός στην Ιατρική Βιοστατιστική, Βιρχίνια Ρανέρο, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού εργαστηρίου για την πληθυσμιακή γήρανση που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Η ειδικός από το Κέντρο Έρευνας για τη Μακροζωία, τη Γήρανση και την Υγεία (Cited), στην Αβάνα, εξήγησε ότι ο πληθυσμός ογδοντάρηδων στην περιοχή αυξάνεται, καθώς το 15% είναι 80 ετών και άνω, ενώ ο αριθμός των ανηλίκων μειώνεται λόγω της χαμηλής γονιμότητας.

Διευκρίνισε ότι επί του παρόντος καταγράφονται 54 ηλικιωμένοι ενήλικες για κάθε 100 κάτω των 15 ετών και στην Κούβα, 136 για κάθε 100, γεγονός που δείχνει μια επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού και στην χώρα της Καραϊβικής.

Από την πλευρά της, η ειδικός Αντιάλις Γκεβάρα, από το Cited, πρόσθεσε ότι από το 2006 ο κουβανικός πληθυσμός μειώθηκε για πρώτη φορά, κάτι που αναμενόταν να συμβεί χρόνια αργότερα.

"Από το 2030, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο περίφημο νούμερο των 11 εκατομμυρίων Κουβανών", δήλωσε η Ρανέρο.

Εξήγησε ότι από αυτό το έτος το εργατικό δυναμικό θα είναι εξαιρετικά ηλικιωμένο και πολύ δυσεύρετο στο έθνος των Αντιλλών, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στην υγεία, την ποιότητα και την κάλυψη στην κοινωνική προστασία και τη σεξουαλικότητα ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της διαδικτυακής συνάντησης, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από εκπροσώπους της πρεσβείας της Χιλής στην Κούβα, του Πανεπιστημίου της Κονσεψιόν στη χώρα της Νότιας Αμερικής και του Cited, στην Αβάνα.

Επιπλέον, βασίζεται στη συνεργασία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας και τη συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας, το Εθνικό Γραφείο Σχεδιασμού και την Κουβανική Εταιρεία Ψυχολογίας.