Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

60 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Φιντέλ προς τους διανοούμενους

 Πηγή: prensa-latina.cu

Τα "Λόγια προς Διανοούμενους" (Palabras a los Intelectuales), μια ομιλία που εκφωνήθηκε σαν σήμερα (30/6) πριν από 60 χρόνια από τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, διέλυσε τον πιθανό φόβο ή υποψία ότι η Επανάσταση θα καθιέρωνε ντιρεκτίβες σχετικά με τον τρόπο γραφής, ζωγραφικής ή σύνθεσης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη με την Prensa Latina, ο πρόεδρος του Casa de las Américas, Αμπέλ Πριέτο, θεώρησε επίσης ότι ο ηγέτης του έθνους της Καραϊβικής διέλυσε προκαταλήψεις που εμφανίστηκαν στο πεδίο της τέχνης και κάλεσε τους δημιουργούς να συμμετάσχουν στο σπουδαίο έργο του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού μετασχηματισμού.


«Ας θυμηθούμε ότι το 1961 είναι η χρονιά της Εκστρατείας Αλφαβητισμού και επίσης της εισβολής στην Πλάγια Χιρόν και της νίκη των κουβανικών στρατευμάτων. Με άλλα λόγια, αποτελεί ένα στάδιο στο οποίο η Επανάσταση σημειώνει μεγάλες προόδους σε πολιτιστικά θέματα κάτω από μεγάλη πίεση και κινδύνους», τόνισε.

Αυτή η πολιτιστική πολιτική που γεννήθηκε στα  "Λόγια προς Διανοούμενους" είναι ξένη προς κάθε σεχταρισμό και δογματισμό και, επιπλέον, ο Φιντέλ διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσαμε να απαρνηθούμε μόνο εκείνους που ήταν αδιόρθωτα αντιδραστικοί και αντεπαναστατικοί.

«Η χρήση αυτού του επιρρήματος ανοίγει τη δυνατότητα για εκείνους που αποφάσισαν να διορθώσουν τη στάση τους απέναντι στη ζωή και να πλησιάσουν τις αρχές, το πνεύμα και τα ιδανικά της Επανάστασης, το οποίο αποκαλύπτει ένα γενναιόδωρο εύρος, εν μέσω των τεράστιων εντάσεων αυτού του αρχικού σταδίου», υποστήριξε ο κουβανός πολιτικός.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι εκείνο το κάλεσμα περιλάμβανε διανοούμενους για τους οποίους ο πολιτισμός και η εκπαίδευση αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης χειραφέτησης και ελευθερίας, όλο αυτό «μας θεράπευσε πολλές παραμορφώσεις».

Η Εθνική Ένωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων της Κούβας (UNEAC) είναι ένα αποτέλεσμα του "Λόγια προς Διανοούμενους", μιας ομιλίας που έθεσε επίσης τα θεμέλια για έναν μόνιμο διάλογο μεταξύ συγγραφέων και καλλιτεχνών και τους θεσμούς, σε ισχύ και χωρίς ρήξη μέχρι σήμερα.