Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Η Κούβα αποδοκιμάζει έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Πολιτικής της Κούβας, Χοσέ Ραμόν Καμπάνιας, αποδοκίμασε σήμερα την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Το κείμενο, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη μέρα (30/3) από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνοπτικά δείχνει ότι το έθνος του βορρά είναι ένας φάρος αρετών και ο υπόλοιπος κόσμος είναι σε πολύ κακή κατάσταση, έγραψε στο Twitter ο πρώην εκπρόσωπος της Κούβας στην Ουάσινγκτον. 

"Τρομερή αρχή για την υλοποίηση κάθαρσης της κακοποιημένης εικόνα που άφησε ο τραμπισμός σε ολόκληρο τον πλανήτη", πρόσθεσε.

Σε άλλο μήνυμα, ο Καμπάνιας υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα «με τον μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων, με τους περισσότερους δολοφονημένους ανθρώπους από αστυνομική βαρβαρότητα και με τον μεγαλύτερο αυτόχθονα πληθυσμό που ζει σε γκέτο».

Η έκθεση 43 σελίδων, για τη χρήση 2020, είναι η πρώτη που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Οι πληροφορίες κατηγορούν την κουβανική κυβέρνηση για φερόμενους περιορισμούς στο δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης, καθώς και για θρησκευτική ελευθερία, εμπορία ανθρώπων, μεταξύ άλλων.

Κάθε χρόνο το έγγραφο εξετάζει γεγονότα, υποθέσεις διαφθοράς, καταγγελίες από οργανισμούς και συγκρούσεις σε σχεδόν 200 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εδώ και 40 χρόνια, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θεσπίσει νόμο που υποχρεώνει τον Υπουργό Εξωτερικών να προετοιμάζει το έγγραφο και να το στέλνει στο Κογκρέσο κάθε χρόνο.

Οι νομοθέτες χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να σχεδιάζουν νόμους, να εγκρίνουν ξένη βοήθεια και να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις.