Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

REDH: To Δίκτυο στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας

Πηγή: redh-cuba.org

To Δίκτυο (διανοουμένων, καλλιτεχνών και κοινωνικών κινημάτων) στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, το REDH, όπως έγινε γνωστό από τα αρχικά στα ισπανικά (Red en Defensa de la Humanidad), αποτελεί ένα κίνημα σκέψης και δράσης ενάντια σε όλες τις μορφές κυριαρχίας και αποκλεισμού.

Ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία διακεκριμένων μεξικανών και κουβανών διανοούμενων, και η σκοπός του εκφράστηκε στην έκκληση «Για τη συνείδηση ​​του κόσμου», που διαβάστηκε από τον διακεκριμένο μεξικανό διανοούμενο Pablo González Casanova την 1η Μαΐου του ίδιου έτους στην πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα.

Ήταν μια επικίνδυνη στιγμή για την επιβίωση του κόσμου, όταν η Κούβα και όλες οι προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις του κόσμου απειλούνταν και δέχονταν την επίθεση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, η πρώτη συνάντηση των διανοουμένων και των καλλιτεχνών στην υπεράσπιση της ανθρωπότητας συγκλήθηκε, στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2003, στην Πόλη του Μεξικού.

Ένα χρόνο αργότερα, 1 - 5 Δεκεμβρίου 2004, συγκροτήθηκε οργανωτικά το REDH στο Καράκας, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνάντησης Διανοουμένων και Καλλιτεχνών στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 400 εκπροσώπους από 52 χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς.

Σε αυτήν τη συνάντηση, συμφωνήθηκε, “η ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα εμπόδιο αντίστασης ενάντια στην παγκόσμια κυριαρχία που σήμερα επιχειρείται να επιβληθεί" και να δρομολογήσουμε τη δική μας επίθεση, υιοθετώντας συγκεκριμένες ενέργειες πάλης, μεταξύ των οποίων, “η δημιουργία ενός Δικτύου, Δικτύων Πληροφόρησης, καλλιτεχνικής δραστηριότητας, συντονισμού και κινητοποίησης, που θα διασυνδέει, διανοούμενους και καλλιτέχνες με κοινωνικά φόρουμ και λαϊκούς αγώνες και θα εξασφαλίζει τη συνέχιση αυτών των προσπαθειών και την διάρθρωσή τους σε ένα κίνημα για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας”.

Aπό το 2004 το Δίκτυο έχει διανύσει μια πορεία δράσεων και προσπαθειών, αλληλεπιδρώντας με άλλα κοινωνικά κινήματα και διάφορους τομείς της κοινωνίας, με βάση τους 10 θεματικούς άξονες ή αρχές που διατυπώθηκαν στο Καράκας:
  1. Tην υπεράσπιση του πλανήτη μας για όλους
  2. Tην υπεράσπιση της ενοποίησης των λαών
  3. Την υπεράσπιση μιας αλληλέγγυας χειραφετικής οικονομίας
  4. Την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της διεθνούς νομιμότητας
  5. Την υπεράσπιση της ενότητας και της πολυμορφίας του πολιτισμού για όλους
  6.  Την υπεράσπιση της γνώσης για όλους
  7. Για την υπεράσπιση της λαϊκής συμμετοχής
  8. Την υπεράσπιση της αλήθειας και της πολυφωνίας στην πληροφόρηση
  9. Την υπεράσπιση της μνήμης
  10. Την υπεράσπιση της ειρήνης

Η ιδέα, η δημιουργία και η προώθηση αυτού του δικτύου, ανήκει στους κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους και Ούγκο Τσάβες Φρίας, καθώς επίσης και σε άλλες προσωπικότητες όπως, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, οι νομπελίστες, Ριγκομπέρτα Μεντσού, Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Βόλε Σόινκα, οι Πέντε Κουβανοί Ήρωες, ανάμεσα σε πάνω από 15.000 διάσημους διανοούμενους, καλλιτέχνες, επιστήμονες και κοινωνικούς ακτιβιστές από όλο τον κόσμο. Το Δίκτυο έχει δομή κάθετη, οριζόντια και διαδραστική. Τα μέλη του ομαδοποιούνται και αλληλοσυνδέονται σε εθνικά και σε κάποιες περιπτώσεις περιφερειακά τμήματα σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η δράση επικεντρώνεται σε δύο θεμελιώδεις τομείς: την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης γύρω από τους δέκα θεματικούς άξονες δράσης και κάθε δίκαια υπόθεση που απαιτείται η υπεράσπιση της και από την άλλη, η ανάπτυξη της κριτικής και αντι-ηγεμονικής σκέψης , με τη διάδοση μέσω έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, σεμιναρίων,συνεδρίων, έρευνας, ψηφιακών φόρουμ, και κάθε δίκαιη αιτία που απαιτεί καταγγελία και άμυνα, και την άλλη πτυχή, την ανάπτυξη κριτικής, αντι-ηγεμονικής σκέψης. διαδίδονται μέσω έντυπων και ψηφιακών δημοσιεύσεων, σεμιναρίων, συνεδρίων, έρευνας, εικονικών φόρουμ κ.λπ.), όπου οι τοπικές πρωτοβουλίες είναι καθοριστικές.

Αλλά, πάνω απ όλα τα παραπάνω, σας καλούμε να υποστηρίξετε και να ενταχθείτε στο REDH, με σκοπό την ανάπτυξή του ως ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα και ρεύμα σκέψης και ταυτόχρονα δεσμευμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη.