Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Aρνάλντο Ροδρίγκες (Τalismán) : "Τα τραγούδια μου δεν γράφονται στο Μαϊάμι: Αυτοί που ζητούν ελευθερία και διάλογο στην Κούβα δεν το τηρούν οι ίδιοι"

Πηγή:  Cubainformacion

Ο Arnaldo Rodríguez, ο “Talismán” της Κούβας, είναι μουσικός και παραγωγός. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε για το κλιπ «Patria y Vida», ένα «κατηγορητήριο» κατά της κουβανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε, με μεγάλη δημοσιότητα, πριν από λίγες ημέρες, από τέσσερις κουβανούς τραγουδιστές. Σχετικά με αυτό, ο καλλιτέχνης δημοσίευσε στο Facebook ένα κείμενο με τίτλο "Πατρίδα είναι η Ανθρωπότητα", για το περιεχόμενο του οποίου τον ρωτήσαμε.

Σε αυτό το κείμενο, ο Rodríguez λέει τα εξής: "Θα μπορούσα ακόμη και να σταματήσω να είμαι βλάκας, αριστερός και ονειροπόλος (είναι αρκετά απίθανο). Αλλά ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και ενώπιον του έθνους μου ότι δεν θα γίνω ποτέ ένας άθλιος μισθοφόρος που θα την έκανε δώρο (με το λαός της και όλα) γονατιστός σε ένα άλλο έθνος, ζητώντας τους να πατήσουν τη χώρα που γεννήθηκα. Ούτε για 3 δολάρια, ούτε για ένα εκατομμύριο ευρώ. Η ιστορία ήδη έχει χαράξει το μονοπάτι : ”Πατρίδα είναι η Ανθρωπότητα” και «Το να πεθάνεις για την πατρίδα είναι σαν να ζεις”.

Μας λένε τα διεθνή MME ότι η καλλιτεχνική ελευθερία περιορίζεται στην Κούβα και μας λένε για ένα δήθεν “Κίνημα San Isidro” που διώκεται. Ο καλλιτέχνης είναι πολύ ξεκάθαρος πάνω σε αυτό και επιβεβαιώνει την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία που υπάρχει στο νησί.

Για τις πολιτικές του θέσεις, θέσεις υποστήριξης της Επανάστασης, τον Aρνάλντο Ροδρίγκες συνεχώς τον προσβάλλουν και τον απειλούν από το Μαϊάμι. Ζητά από τους επικριτές του “σεβασμό στην καλλιτεχνική ελευθερία και έκφραση υπενθυμίζοντας ότι τα τραγούδια του είναι απαγορευμένα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Μαϊάμι. "ο διάλογος πρέπει να γίνεται, δεν μπορείς όμως να ζητάς ελευθερία και να μην αφήνεις να την ασκεί όποιος διαφωνεί μαζί σου”.

Ο Aρνάλντο μας λέει επίσης για τα σημερινά μουσικά του μουσικά του. Το 2021 ξεκίνησε με την ολοκλήρωση του άλμπουμ “Habana Mambo Orquesta”, του οποίου ο μουσικός έχει ήδη προωθήσει μερικά τραγούδια, και δημιούργησε μια ετικέτα με την ονομασία “Mambo Unidad de Producciones Artísticos”, με την υποστήριξη του Κουβανικού Ινστιτούτου Μουσικής και του πρακτορείου Musicuba, της κουβανικής δισκογραφικής εταιρείας EGREM.