Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Bολιβία: To MAS κερδίζει έξι από τις εννέα Περιφέρειες και διεκδικεί άλλες δύο

 Πηγή: telesurtv.net

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό - Πολιτικό Μέσο για την Κυριαρχία των Λαών (MAS-IPSP)  κερδίζει έξι κυβερνήσεις περιφερειών και διεκδικεί άλλες δύο στο δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα (exit pools) , εξουσιοδοτημένα από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο.

Τα επίσημα αποτελέσματα των περιφερειακών, δημοτικών και τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν αργότερα, όταν ολοκληρωθεί η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες.

Τα Περιφερειακά Εκλογικά Δικαστήρια (TED) προχωρούν με αργό ρυθμό της επίσημη καταμέτρηση και δίνουν προτεραιότητα στην ψηφοφορία για τους κυβερνήτες των περιφερειών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

 Το MAS κέρδισε την πρώτη θέση αυτή την Κυριακή στις δημοσκοπήσεις στις περιφέρεις Λα Πας, Κοτσαμπάμπα, Ορούρο,  Ποτοσί, Πάντο και Τσουκουισάκα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από την εταιρεία Focaliza για το εθνικό δίκτυο Bolivisión.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ψήφος των πολιτών για το MAS  επικεντρώνεται, πρώτα απ όλα, σε αυτά τα έξι τμήματα, όπου εδραιώνεται η πλειοψηφική υποστήριξη στο MAS, όπως και στις προεδρικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 2020.

Στη  Λα Πας, ο υποψήφιος του MAS  έλαβε 37,7%. στη Κοτσαμπάμπα 47,1%; στο Ορούρο 45,7%; στο Ποτόσι  42%; στο Πάντο 39,2%; Και στην Τσουκουισάκα  41,5%.

Στην Σάντα Κρους, ο υποψήφιος κυβερνήτης του κόμματος ”Creemos” (Πιστεύουμε), Λουίς Φερνάντο Κάματσο, κέρδισε 54%,  στην  Ταρίχα, η συμμαχία “Unidos por el Cambio” (Ενωμένοι για την Αλλαγή) 35,4% και στο Μπενί, το “Movimiento Tercer Sistema” (Τρίτο Σύστημα), 39,1%.

Ο  εκλογικός νόμος (άρθρο 64) ορίζει ότι ο υποψήφιος που επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων εκλέγεται κυβερνήτης. και  εάν αυτό δεν συμβεί, πραγματοποιείται  δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων με τις περισσότερες ψήφους, εφαρμόζοντας τη διάταξη για την ψηφοφορία που ισχύει για την εκλογή του Προέδρου.

Πράγμα που σημαίνει, ότι  νικητής αναδεικνύεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει πάνω από το 50% των έγκυρων ψήφων ή ο υποψήφιος που πετυχαίνει το 40%, με διαφορά τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον δεύτερο  υποψήφιο.

Εάν δεν συμβεί κανένα από τα δύο σενάρια,  πραγματοποιείται δέυτερος γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων.

Αυτή την Κυριακή, οι Βολιβιανοί για 4.962 νέες αρχές, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο. Από το σύνολο αυτό, 583 είναι διοικητικές αρχές, 27 περιφερειακές και 4.352 δημοτικές.

Μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου, το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (ΜΣΕ) θα ανακοινώσει τα πρακτικά των επίσημων αποτελεσμάτων αυτών των εκλογών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.