Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Νέα μαρτυρία συνδέει αρχές της Κολομβίας με επίθεση κατά της Βενεζουέλας

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η μαρτυρία ενός στρατιωτικού ενισχύει σήμερα τις καταγγελίες της Βενεζουέλας σχετικά με τις σχέσεις των κολομβιανών αρχών με την αποτυχημένη μισθοφορική επίθεση του Μάη του 2020, με όνομα "Επιχείρηση Γεδεών".

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπολοχαγού των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων Χουάν Ντανιέλ Χιράλντο Τρουχίγιο, η κυβέρνηση αυτής της χώρας γνώριζε τις προετοιμασίες στο έδαφος της για σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον στόχων της Βενεζουέλας.

Η μαρτυρία ήρθε στο φως από ρεπορτάζ του Noticias Uno Colombia, στην οποία ο αξιωματικός του στρατού αποκάλυψε τη συμμετοχή του στη σύλληψη ενός από τους λιποτάκτες που θα συμμετείχαν στις 3 Μάη στην παραστρατιωτική εισβολή με στόχο τη διάπραξη πολιτικής δολοφονίας και πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για την μισθοφορική επιχείρηση, στρατιωτικά στελέχη της Κολομβίας συνέλαβαν τον Τζίμι Μοντεσίνος με περισσότερα από 30 κινητά τηλέφωνα και άλλα πολεμικά εφόδια, τα οποία ομολόγησε ότι θα χρησιμοποιούνταν στο σχέδιο.

Παρά τα στοιχεία, οι αρχές της Κολομβίας κήρυξαν τότε παράνομες τόσο τη σύλληψη όσο και τις ομολογίες του Μοντεσίνος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, ανέφερε η Venezolana de Televisión.

Τον περασμένο Γενάρη, η μαρτυρία μιας εκ των εμπλεκόμενων στην οργανωτική φάση της Επιχείρησης Γεδεών, της βενεζουελανής Γιάξι Αλεχάνδρα Άλβαρες, αποκάλυψε τις εμπλοκές των κολομβιανών υπηρεσιών πληροφοριών στην αποτυχημένη συνωμοσία.

Η Άλβαρες συνελήφθη τον Σεπτέμβρη του 2020 στην πόλη Μπαρανκίγια, και από τον τόπο κράτησής της, αποκάλυψε στο Noticias Caracol λεπτομέρειες για τις τακτικές επαφές της με την Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (DNI), η οποία «ήξερε καλά την Επιχείρηση Γεδεών».

Η κρατούμενη αναγνώρισε αξιωματούχο με όνομα Φράνκλιν Σάντσες ως πράκτορα της DNI  υπεύθυνο για την παροχή πληροφοριών για τη εξασφάλιση της ασφάλειάς τους κατά τη διάρκεια της περιόδου εκπαίδευσης των μισθοφόρων σε διάφορα στρατόπεδα στην πόλη Ριοάτσα.

Διαβεβαίωσε ότι η σύνδεση με την κολομβιανή υπηρεσία πληροφοριών ήταν «συνεχής και στενή» μαζί της και τον βενεζουελάνο στρατηγό Κλίβερ Αλκαλά, ο οποίος θα ομολογούσε δημόσια τη συμμετοχή του στα συνωμοτικά σχέδια, πριν παραδοθεί στην Υπηρεσία Ελέγχου Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από μισθοφόρους των ΗΠΑ που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων, η παραστρατιωτική εισβολή που οργανώθηκε στην Κολομβία βασίστηκε στην οργάνωση και εκτέλεση της από την αμερικανική εταιρεία ασφαλείας των ΗΠΑ Silvercorp.

Ιδιοκτησία του βετεράνου των ειδικών δυνάμεων Τζόρνταν Γκούντρο, συνδεδεμένου με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η Silvercorp ανέλαβε τις προετοιμασίες για την επίθεση και θα διαδραμάτιζε επίσης θεμελιώδη ρόλο στο σκηνικό μετά την επιχείρηση.

Οι όροι της τρομοκρατικής εισβολής και οι ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών στο πολεμικό σχέδιο αποκαλύπτονται σε σύμβαση υπογραμμένη από τον Γκούντρο και εκπροσώπους του εξτρεμισμού της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Χουάν Γκουαϊδό.

Η συμφωνία προέβλεπε αρχικά την φυσική εξόντωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων μελών της πολιτικο-στρατιωτικής ανώτατης διοίκησης του έθνους, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο την παρατεταμένη στρατιωτική κατοχή της χώρας από ιδιωτικό στρατό.

Τον Οκτώβρη του 2020, ο ίδιος ο Γκούντρο αποκάλυψε δεσμούς αξιωματούχων κοντά στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Επιχείρηση Γεδεών εναντίον της Βενεζουέλας, παρέχοντας στοιχεία σχετικά με τις επαφές του με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ που προώθησαν το σχέδιο.