Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ζητά δίκη για τους δολοφόνους της Μπέρτα Κάσερες

Πηγή: telesurtv.net

Η Mπέρτα Κάσερες, περιβαλλοντική ακτιβίστρια από την Ονδούρα, δολοφονήθηκε στο σπίτι της τον Μάρτιο του 2016.

Ο ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρντ, ζήτησε απόδοση ευθυνών στους ηθικούς αυτουργούς της δολοφινίας της Μπέρτας Κάσερες, αγωνίστριας για το περιβάλλον και ιθαγενούς ηγέτη στην Ονδούρα.

"Όσο οι ηθικοί αυτουργοί δεν θεωρούνται υπεύθυνοι, δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη για την Μπέρτα Κάσερες. Απαιτείται μια τρομερή εκστρατεία, πολλές δίκες σε διαφορετικές χώρες και αποφασιστικότητα",  δήλωσε οη Καλαμάρντ στο λογαριασμό της στο Twitter.

Στις 2 Μαρτίου φέτος, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες, η οποία είχε βραβευτεί με το Βραβείο Goldman, που απονέμεται στους υπερασπιστές της φύσης.

Ένας από τους μεγάλους της αγώνες τους ήταν εναντίον των υποστηρικτών του υδροηλεκτρικού έργου Agua Zarca στον ποταμό Gualcarque, τον οποίο η κοινότητα Lenca θεωρεί ιερό και ζωτικό για την επιβίωσή της. Τη νύχτα της 2ης Μαρτίου 2016, δολοφονήθηκε στο σπίτι της.

Ο υπάλληλος της εταιρείας Desarrollos Energéticos Sociedad Anónima (DESA) συνελήφθη πριν από τρία χρόνια και κατηγορήθηκε ως μεσάζων μεταξύ των εκτελεστών του εγκλήματος και η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο Απρίλιο