Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέδρευσε στην προπαρασκευαστική συνάντηση ου Συνεδρίου για τα 200 χρόνια της μάχης του Καραμπόμπο

 Πηγή | teleSUR

Το Συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Μάχης του Καραμπόμπο, που σηματοδότησε τη νίκη ενάντια στην αποικιοκρατία στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προέδρευσε αυτήν την Παρασκευή την προπαρασκευαστική συνάντηση για το Διακοσαετές Συνέδριο των Λαών του Κόσμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 εκπρόσωποι λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων από τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της νίκης στη Μάχη του Καραμπόμπο, στην οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μαδούρο, «κορυφώθηκαν σε μια μέρα 11 χρόνια πολέμου για την ανεξαρτησία».

Το συνέδριο θα είναι «για την ελευθερία, για την ένωση των λαών και για την αλληλεγγύη των λαών», πρόσθεσε ο πρόεδρος και ανέφερε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής πάνω από 40 κοινωνικά κινήματα.

Σε αυτά τα κινήματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, εργάτες, φεμινίστριες, άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, αυτόχθονες λαοί, Αφρο Βενεζουελάνοι και πολλοί άλλοι.

Ο Νικολάς Μαδούρο θυμήθηκε τον Κομαντάντε Τσάβες, πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας και ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Επιπλέον, ευχαρίστησε για την υποστήριξη εν όψει της υγειονομικής κρίσης, την Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και την Κούβα, καθώς αυτή η υποστήριξη θα επιτρέψει την πραγματοποίηση του Συνέδριου των Λαών με ασφαλή πρωτόκολλα υγείας.

Στην διαδικτυακή συνάντηση έστειλαν μηνύματα,  η εκτελεστική γραμματέας του Φόρουμ του Σάο Πάολο, Μόνικα Βαλέντε, η εκτελεστική Γραμματέας του Black Lives Matter στην Οκλαχόμα,  Τσέρυ Ντίκερσον, μεταξύ άλλων  ηγετών κοινωνικών κινημάτων και διανοουμένων του κόσμου.