Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Γιορτάστηκε η 126η επέτειος του Μανιφέστου του Μοντεκρίστι στη Δομινικανή Δημοκρατία

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Δομινικάνοι και Κουβανοί γιόρτασαν σήμερα την 126η επέτειο του Μανιφέστου του Μοντεκρίστι, ιστορικού εγγράφου με το οποίο οι Χοσέ Μαρτί και Μάξιμο Γκόμες θεμελίωσαν την έναρξη του τελευταίου πολέμου ανεξαρτησίας στο νησί.

Στο μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη του εθνικού ήρωα της Κούβας, στη Λεωφόρο των Ηρώων της πρωτεύουσας, έλαβε χώρα η εκδήλωση που υποδέχτηκε μέλη της Δομινικανής Καμπάνιας Αλληλεγγύης με την Κούβα και μέλη της διπλωματικής αποστολής στη χώρα.

Ο πρόεδρος της συλλογικότητας αλληλεγγύης, Ρομπέρτο Παγιάνο, τόνισε την επικαιρότητα του Μανιφέστου και επανέλαβε στους παρευρισκόμενους ότι οι Δομινικάνοι φίλοι θα είναι πάντα με την Κούβα, μαζί με τον λαό της και τον Απόστολο της ανεξαρτησίας στο έθνος της Καραϊβικής.

Ομοίως, εξέφρασε την καταδίκη του για τον εγκληματικό αποκλεισμό που διατηρεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του νησιού, το οποίο έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και τάχθηκε υπέρ της ενότητας της κουβανικής οικογένειας με ειρήνη και αυτοδιάθεση.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της διπλωματικής αποστολής, Έντι Ματσάδο, μίλησε για τη σημασία του Μανιφέστου του Μοντεκρίστι για τη χώρα του και τη σημασία του να παραμείνει επίκαιρο στις μέρες μας.

Υπενθύμισε ότι η έκκληση που έκανε ο Μαρτί και ο Αρχιστράτηγος (γεννημένος Δομινικανός) Γκόμες όταν εξέδωσαν το έγγραφο, ήταν για ενότητα και πολιτική-στρατιωτική ένωση, δύο ζωτικά ζητήματα για τα έθνη μας.

Τέλος, ξεχώρισε την άφθαρτη φιλία μεταξύ των λαών της Κούβας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, «σφραγισμένη από στιγμές όπως αυτές που γιορτάζουμε εδώ σήμερα», δήλωσε.