Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Η μάχη του Κούιτο Κουαναβάλε στη μνήμη της Κούβας

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Κούβα θυμάται σήμερα τη μάχη του Κουίτο Κουαναβάλε, μιας από τις πιο σημαντικές στην ιστορία που έβαλε τέλος στο Απαρτχάιντ και ενίσχυσε τους δεσμούς του έθνους της Καραϊβικής με την Αγκόλα και την αφρικανική ήπειρο.

Αυτός ο μικρός οικισμός στην επαρχία Κουάντο Κουμπάνγκο, 825 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λουάντα, έγινε σύμβολο γενναιότητας στις 23 Μάρτη 1988 με τη νίκη των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Αγκόλας, μαζί με μαχητές από την Κούβα και άλλα έθνη.

Στις αρχές Νοέμβρη 1987, οι ένοπλες δυνάμεις της Νοτίου Αφρικής περικύκλωσαν στον οικισμό τις καλύτερες μονάδες της Αγκόλας για να τις εξοντώσουν.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πτώση του Κουίτο ήταν επικείμενη, κάτι που θα σήμαινε ένα καταστροφικό πλήγμα εν μέσω του πολέμου ενάντια στο Απαρτχάιντ.

Ο στρατός της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής στηρίχθηκε για την επίθεσή του σε ισχυρές δυνάμεις πεζικού, σύγχρονη πολεμική αεροπορία, άρματα μάχης, πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και αντιαεροπορικά, καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας.

Η Κούβα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης της Αγκόλας με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές μαχητές, μαζί με ζωτικές στρατιωτικές ομάδες, οι οποίες ταξίδεψαν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα από την Καραϊβική και διέσχισαν τον Ατλαντικό.

Ο τότε πρόεδρος της χώρας της Καραϊβικής, Φιντέλ Κάστρο, αναγνώρισε τον κίνδυνο να συμμετάσχει το νησί σε αυτήν την μάχη, όπου «η κουβανική επανάσταση ρίσκαρε τα πάντα, ρίσκαρε την ίδια την ύπαρξή της», είπε.

«Διακινδυνεύσαμε σε μια μάχη μεγάλης κλίμακας εναντίον μιας από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην περιοχή του Τρίτου Κόσμου, ενάντια σε μια από τις πλουσιότερες δυνάμεις, με σημαντική βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη, οπλισμένη μέχρι τα δόντια, σε αυτήν την απόσταση από τη μικρή μας χώρα και με τους δικούς μας πόρους, με τα δικά μας όπλα», σημείωσε.

Οι ενέργειες είχαν ως στόχο την απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Αφρικής από την Αγκόλα μια για πάντα.

Ως φόρο τιμής σε αυτήν την επέτειο, το 2018 καθιερώθηκε η 23η Μάρτη ως Ημέρα Απελευθέρωσης της Νότιας Αφρικής με συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βίντχουκ, που πραγματοποιήθηκε στη Ναμίμπια.