Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΚΣ: Νίκη στον λαό του Ισημερινού: Όχι στις πραξικοπηματικές επεμβάσεις!

Πηγή: antipolemikos.gr

Οι προσπάθειες των ιμπεριαλιστών της Ουάσιγκτον και των συμμάχων τους να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αξίζουν την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και κάθε προοδευτικού ανθρώπου που παλεύει για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών από τον ιμπεριαλισμό.     ...
 χαιρετίζουμε τη νίκη των προοδευτικών αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στέλνουμε την ολόψυχη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον λαό του Ισημερινού. Καταγγέλουμε τις αποσταθεροποιητικές πραξικοπηματικές προσπάθειες στην χώρα και ολόκληρη την περιοχή που συνεχίζονται ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Μετά από τέσσερα χρόνια κλοπής της λαϊκής ψήφου, η υποταγμένη στον ιμπεριαλισμό κυβέρνηση του Λένιν Μορένο αντιμετώπισε τις μαζικές κινητοποιήσεις και την απαξίωση του λαού του Ισημερινού.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κορρέα από το 2007 έως το 2017, είχε προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και έργα δημόσιας υποδομής, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της στέγασης. Κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του, η οικονομία του Ισημερινού σημείωσε μέση ετήσια ανάπτυξη περίπου 3%, ενώ η φτώχεια και η ακραία φτώχεια μειώθηκαν κατά 38% και 47% αντίστοιχα, αυξάνοντας σημαντικά τους ελάχιστους μισθούς και τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία χρηματοδότησε κυρίως από τα έσοδα από το πετρέλαιο αλλά και από τους υψηλότερους φόρους στον πλούτο. Για να κατορθώσει τα παραπάνω χρειάστηκε να συγκρουστεί με την ιμπεριαλιστική μέγγενη του ΔΝΤ και του ληστρικού χρέους, όπως και το καθεστώς λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που αυτό επέβαλε. Παράλληλα, προώθησε την ατζέντα περιφερειακής ολοκλήρωσης των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο Μορένο που εκλέχθηκε ως διάδοχος της προοδευτικής κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορρέα, πρόδωσε το Εκουαδόρ(Ισημερινός) στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, με την λίστα της ντροπής να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: α) νέα δάνεια από το ΔΝΤ συνοδευόμενα με αυστηρά μέτρα λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, β) την παράδοση του ακτιβιστή δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο στις βρετανικές αρχές. Η κρίση του COVID-19 έφερε το ιδιωτικοποιημένο και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας του Ισημερινού κοντά στην κορυφή των θανάτων ανά εκατομμύριο παγκοσμίως, ενώ η έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας έχει οδηγήσει σε 600.000 ανέργους. Για τους παραπάνω λόγους η δημοτικότητα του Μορένο τσακίστηκε, οδηγώντας τον στο να μην θέσει υποψηφιότητα στις φετινές εκλογές.

Η προοδευτική συμμαχία “Ένωση για την Ελπίδα” με επικεφαλής τον Αντρές Αραούζ και με την υποστήριξη του Ραφαέλ Κορρέα, κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 32,70% έναντι του 19,74% του δεξιού υποψηφίου Γκιλέρμο Λάσο. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Γιακού Περέζ, ο ιθαγενής υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τους ιμπεριαλιστές σε μια προσπάθεια να αφαιρεθούν από την προοδευτική συμμαχία ψήφοι από τις κοινότητες των ιθαγενών. Με τον δεύτερο γύρο να είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, υπάρχει κίνδυνος για την εκλογική διαδικασία να εκτροχιαστεί μετά τις καταγγελίες του Περέζ για “νοθεία”, οι οποίες υποστηρίζονται από το Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών(OAS) που συμμετείχε στις αντιστοιχες ενέργειες αποσταθεροποίησης κατά της προοδευτικής κυβέρνησης Μοράλες στην Βολιβία, την χρονιά που μας πέρασε. Κρατικές υπηρεσίες παρενέβησαν παράνομα ,κατάσχοντας τον εξοπλισμό του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), με στόχο να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου εκλογών.Ακόμα και ο δεξιός υποψήφιος Γκιλέρμο Λάσο καταδίκασε την παρέμβαση έξωθεν αρχών στην εκλογική διαδικασία.

Είναι φανερό πως οι αντιδραστικές πραξικοπηματικές δυνάμεις και οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να επαναλάβουν στον Ισημερινό ένα σενάριο τύπου Βολιβίας, με στόχο να ανακόψουν το νέο κύμα νίκης αντι-ιμπεριαλιστικών προοδευτικών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική. Μια βρομάδα μόλις πριν από την διεξαγωγή του α’ γύρου, ο γγ. του ΟΑS Λουίς Αλμαγκρό συναντήθηκε με τον Λένιν Μορένο στην Ουάσιγκτον, με στόχο να ανακόψουν την νίκη των Αραούζ-Κορρέα. Στους σχεδιασμούς εμπλέκεται και ο περιφερειακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, με τον γενικό εισαγγελέα της Κολομβίας και την δικαστική εξουσία του Ισημερινού να προσπαθούν να εμφανίζουν τον Αραούζ ως “χρηματοδοτούμενο από τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN). Το τελευταίο, θυμίζει έντονα το προβοκατόρικο κατασκεύασμα της κυβέρνησης Τραμπ για το δήθεν λαθρεμπόριο ναρκωτικών μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο της Βενεζουέλας και των ανταρτων του FARC, με το οποίο δικαιολόγησαν την επικήρυξη του προέδρου της χώρας πριν την εισβολή μισθοφορικών σωμάτων με στόχο την δολοφονία του.

H άνοδος των προοδευτικών δυνάμεων που ανακόπηκε προσωρινά από του ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον είναι ασταμάτητη. Τα χρόνια της λιτότητας και της επαναφοράς της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, επανατροφοδότηταν τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το κύμα της εξέγερσης κατά των πολιτικών του ΔΝΤ να κατακτά τον Ισημερινό, την Χιλή, την Αϊτή και την Κολομβία. Η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων συστημάτων να ανταποκριθούν στην κρίση υγείας του COVID-19 και τις κοινωνικές προεκτάσεις της για τον εργαζόμενο λαό φουσκώνει την κοινωνική οργή. Η νίκη του Αραούζ έρχεται σε αυτήν την εποχή που σηματοδοτείται από την επανεκλογή της μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, της κυβέρνησης Μοράλες στην Βολιβία και των περονιστών στην Αργεντινή. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρο βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της λαϊκής οργής, ενώ τα λαϊκά κινήματα, προοδευτικές οργανώσεις και ακαδημαϊκοί έχουν ξεκινήσει εκστρατεία δίωξης του για την αντιλαϊκή και δολοφονική πολιτική του.

Οι προσπάθειες των ιμπεριαλιστών της Ουάσιγκτον και των συμμάχων τους να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αξίζουν την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και κάθε προοδευτικού ανθρώπου που παλεύει για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών από τον ιμπεριαλισμό.

Ως Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός(Π.Α.Κ.Σ.) χαιρετίζουμε τη νίκη των προοδευτικών αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στέλνουμε την ολόψυχη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον λαό του Ισημερινού. Καταγγέλουμε τις αποσταθεροποιητικές πραξικοπηματικές προσπάθειες στην χώρα και ολόκληρη την περιοχή που συνεχίζονται ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός, 24/2/2021