Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η Βενεζουέλα καταδικάζει κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά αξιωματούχων της

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Βενεζουέλα καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει καταναγκαστικά μέτρα εναντίον 19 αξιωματούχων αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων λειτουργών, δικαστών και εκπροσώπων των δημοσίων εξουσιών.

Μέσα από δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε το νέο παρεμβατικό ελιγμό ως αντίδραση του κοινοτικού μπλοκ "λόγω της προφανούς αναποτελεσματικότητας των ενεργειών του" για να αναγκάσει μια αλλαγή καθεστώτος στο έθνος της Νότιας Αμερικής.

Ομοίως, η μπολιβαριανή κυβέρνηση καταδίκασε τις απόπειρες να επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία εθνικού διαλόγου που αναπτύσσεται στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε νέα καταναγκαστικά μέτρα κατά της Βενεζουέλας τη Δευτέρα, προσθέτοντας 19 άτομα στη λίστα των δεκτών κυρώσεων, ως απάντηση στις νομοθετικές εκλογές της 6ης Δεκέμβρη, τις οποίες θεώρησε παράνομες και χωρίς εγγυήσεις.

"Αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις αποκαλύπτουν επίσης την αδυναμία του ευρωπαϊκού μπλοκ να παρακολουθήσει, να σεβαστεί και να αποδεχτεί τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας και για άλλη μια φορά αποκαλύπτει την αναχρονιστική παρεμβατική και επιθετική πολιτική της έναντι της Βενεζουέλας", ανέφερε η δήλωση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επισήμανε αυτήν την παράνομη δράση ως προσβολή στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία, μέσω του ειδικού εισηγητή τους για καταναγκαστικά μέτρα, απαίτησαν την άρση των εν λόγω κυρώσεων.

Η Βενεζουέλα επανέλαβε το αίτημά της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τη συστηματική της επιθετικότητα και να εγκαταλείψει τα νεοαποικιακά κατάλοιπα στην προσέγγισή της στη Λατινική Αμερική.

Υποστήριξε επίσης μια βαθιά επανόρθωση στους κόλπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η οποία να επιτρέπει τη δημιουργία νέων σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης.