Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ασέβεια αντιφρονούντων του Μαϊάμι προς την κουβανική σημαία

                                                                            Πηγή: granma.cu
                                                                            της Teresa Melo

Αυτό είπα σε μια πρόσφατη συνέντευξη: "Για μένα, ένας είναι Κουβανός όχι μόνο επειδή η ταυτότητά του αναφέρει τον τόπο όπου γεννήθηκε. Είναι λόγω της επιλογής του να υπερασπιστεί τα ζωντανά σύμβολα που προέρχονται από αυτό το μέρος. Μπορείς να σκέφτεσαι όπως θέλεις, να έχεις διαφορετικά κριτήρια, μπορείς να διαφωνείς σε πολλά και με πολλά, αλλά υπάρχει μια ουσία νοήματος που είναι αυτό που σου λέει ότι έχεις πατρίδα".

Εμβληματικά αξιοθέατα στην Ιταλία, τον Καναδά, την Κολομβία, έχουν φωτιστεί με τα χρώματα της κουβανικής σημαίας. Χέρια όλων των ηλικιών και όλων των εθνών την κρατούν δίπλα στη δική τους, για να ευχαριστήσουν για τις ζωές που σώθηκαν και προστατεύθηκαν.


Κυματίζει σε κτίρια και πάρκα και λεωφόρους, και εμφανίζεται στα σπίτια, ανάμεσα στα βιβλία μας και σκοπούς για το κοινό καλό. Την σηκώνουν νέοι και Κουβανοί κάθε ηλικίας που αφιερώνουν τις μέρες τους για να κάνουν την Κούβα να νικήσει αυτήν την πανδημία, παρά τις τρομερές συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένη να το κάνει.

Η εικόνα της σημαίας που την έσερνε ένα αυτοκίνητο, που τραβήχτηκε από το καραβάνι του μίσους του εχθρικού Μαϊάμι, έχει ταξιδέψει στα δίκτυα. Μεταξύ εκείνων που έχουν καταγγείλει τέτοια ατιμία, δεν μπορώ να βρω κανέναν από αυτούς που μέρα με τη μέρα συντονίζουν νέες προκλήσεις, παρενοχλήσεις και σόου, για το «καλό των Κουβανών». 

Η ανακοίνωση της πιθανής αναθεώρησης των πολιτικών κατά της Κούβας από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει να τρέμουν οι άνθρωποι που ζουν από αυτό. Τα πανώ αυτού του καραβανιού ζητούσαν να διατηρηθεί ο αποκλεισμός και να ενταθεί, που αυτή τη φορά ίσως σημαίνει να ζητήσουν να μας αφαιρεθεί ο αέρας που αναπνέουμε. 

Ούτε έχω διαβάσει καμία  καταδίκη του αποκλεισμού από τους "επίδοξους" ιδεολόγους, παντογνώστες, διεστραμμένους χωρίς ιστορία, εγωιστές, υποψήφιους "βασιλείς» που μπορούμε να δούμε τη γύμνια τους. Η ποίηση δεν ζει από τη μνησικακία.

Αυτό είναι το δικαίωμά μου να απαντήσω. Όπως αυτό που η Κούβα πρέπει να ασκεί καθημερινά με τα μέσα ενημέρωσης της, με δυσφημισμένους και διωκόμενους τους επαγγελματίες τους, απέναντι σε ένα βαθύπλουτο σύστημα μέσων που ενισχύουν όλα τα ψέματα, και όπου εγώ, και εκείνοι που σκέφτονται σαν εμένα, δεν μπορούμε καν να εμφανίσουμε μια θέση που να αποκλίνει.

Υπάρχουν και άλλα καραβάνια, καλών ανθρώπων, που υψώνουν την κουβανική σημαία τους με υπερηφάνεια και σεβασμό, όπως υπάρχει ένα καραβάνι που δεν μπορεί να νικήσει το μίσος: εκατομμύρια Κουβανών που εργάζονται για όλους, γι 'αυτήν την σημαία την ΚΥΡΙΑΡΧΗ.



Η κουβανική σημαία στον Καναδά

Η κουβανική σημαία στην Ιταλία

Η κουβανική σημαία στην Κολομβία