Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Προηγείται ο Αντρές Αράους, συνεργάτης του Κορέα, στον πρώτο γύρο των εκλογών στο Εκουαδόρ

 Πηγή: telesurtv.net

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) του Εκουαδόρ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πρόοδο της γρήγορης καταμέτρησης, η οποία έδειξε ότι, με το 96,7% των εκλογικών τμημάτων καταμετρημένο, ο συνδυασμός της συμμαχίας Ένωση για την Ελπίδα (UNES) καταλαμβάνει την πρώτη θέση, καθώς και ότι θα υπάρξει δεύτερος εκλογικός γύρος.

Στο σύστημα γρήγορης καταμέτρησης, καταμετράται ένα δείγμα των εκλογικών κέντρων, για να προσδιοριστεί η εκλογική τάση. Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέχθηκαν 2.425 εκλογικά τμήματα, των οποίων η καταμέτρηση στο 96,7% ορίζει ότι το δίδυμο της κομματικής συμμαχίας UNES, που αποτελείται από τον Αντρές Αράους και τον Κάρλος Ραμπασκάλ, φτάνει το 31,74% της λαϊκής προτίμησης.

Αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος στις γενικές εκλογές, παρά τη διαφορά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του πλησιέστερου διεκδικητή, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί.

Ο συνδυασμός του Πολιτικού Κινήματος Δημιουργίας Ευκαιριών (CREO), με επικεφαλής τον Γκιγιέρμο Λάσο, λαμβάνει το 20,05% των μετρημένων ψήφων, ενώ ο συνδυασμός του κόμματος Πατσακούτικ, Γιάκου Πέρες, ανέρχεται στο 19,25%.

Αυτά τα στοιχεία, που παρέχονται από το CNE, τοποθετούν τους Λάσο και Πέρες σε τεχνική ισοπαλία, σύμφωνα με την ίδια εκλογική αρχή, και αναμένεται η επίσημη ετημηγορία για την πολιτική επιλογή που θα καταλάβει οριστικά τη δεύτερη θέση και θα συνοδεύσει την UNES στον δεύτερο γύρο.

Εν τω μεταξύ, η καταμέτρηση σε επίπεδο επικράτειας προχωρά επίσης στον Ισημερινό. Ενώ έχουν μετρηθεί περισσότερα από 39.000 εκλογικά τμήματα, που αντιπροσωπεύουν το 97,55% του συνόλου, ο συνδυασμός Αράους-Ραμπασκάλ φτάνει το 32,20% των ψήφων, επιβεβαιώνοντας τον δεύτερο γύρο.

Επιβεβαιώνεται επίσης η μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ Λάσο και Πέρες, οι οποίοι σύμφωνα με καταμέτρηση σε εθνικό επίπεδο φτάνουν το 19,60% και το 19,80% αντίστοιχα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μετρηθεί το 100% των εκλογικών τμημάτων για να μάθουμε ποια πολιτική δύναμη θα δώσει μάχη με την UNES στις 11 Απριλίου.

Προς το παρόν, ο Αντρές Αράους γιόρτασε τη νίκη του και επέκρινε το CNE για το γεγονός ότι μετέδωσε νούμερα που αργότερα άλλαξαν, σε διαστήματα λίγων λεπτών. Κάτι παρόμοιο έγινε από τον Λάσο, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι έχει περάσει στον δεύτερο γύρο και ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μόνο στο 100 % των καταμετρημένων ψήφων.

Ο Πέρες, από την πλευρά του, δήλωσε επίσης ότι πέρασε στον δεύτερο γύρο και κάλεσε τους οπαδούς του έξω από το CNE να "περιφρουρήσουν τις ψήφους" όπως είπε.