Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Βραζιλία: Νέο αίτημα της αντιπολίτευσης για πολιτική δίκη του Μπολσονάρο

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Εκπρόσωποι τουλάχιστον έξι πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης της Βραζιλίας υπέβαλαν ένα νέο αίτημα για πολιτική δίκη του προέδρου   Ζαΐρ . 

Οι ηγέτες του Κόμματος Εργατών (PT), Βραζιλιάνος Σοσιαλιστής (PSB), Δημοκράτης Trabalhista (PDT), Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL), Κομμουνιστής της Βραζιλίας (PCdoB) και το Δίκτυο Βιωσιμότητας (Rede) καταγράφουν 15 εγκλήματα ευθύνης για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

Το νέο αίτημα κατηγορεί τον Ζαΐρ  Μπολσονάρο για παραλείψεις που οδήγησαν στην υγειονομική κατάρρευση κα στους θανάτους ασθενών λόγω έλλειψης οξυγόνου στο Μανάους, πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας.


Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι ο ακροδεξιός «παραβιάζει καθημερινά το Σύνταγμα επειδή δεν εγγυάται το δικαίωμα στην υγεία» και ότι, κατά συνέπεια, δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 196 του Συντάγματος.

«Ενώ η πλειοψηφία των κυριότερων πολιτικών και κυβερνητικών αρχών στον προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και τις βλαβερές της συνέπειές , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας, αλλά και ενεργούσε συστηματικά για να αγνοήσει την πραγματικότητα».

Και επιπλέον, επιχείρησε «να ματαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από δήμαρχους, κυβερνήτες, βουλευτές, υπουργούς το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους»,  αναφέρεται στο κείμενο του αιτήματος. 

 


Νωρίτερα, θρησκευτικοί ηγέτες (ευαγγελικοί και καθολικοί) υπέβαλαν παρόμοιο αίτημα, που υπογράφουν εκπρόσωποι και θρησκευτικοί λειτουργοί διαφόρων χριστιανικών δογμάτων, όπως Καθολικοί, Αγγλικανικοί, Λουθουανικοί και Μεθοδιστές. 

Για να ξεκινήσει η διαδικασία εναντίον του Μπολσονάρο, πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ροδρίγκο Μαία, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για την εξέταση της καταγγελίας. 

Με το τελευταίο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα αιτήματα κατά του Ζαΐρ Μπολσονάρο φτάνουν τα 64.

Φωτογραφία: @PDTnaCamara Πηγή: TeleSUR