Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Η Κούβα ετοιμάζει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19

 Πηγή: Granma.cu

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay, Βισέντε Βέρες Μπενκόμο, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη τύπου με διαπιστευμένα ξένα πρακτορεία ειδήσεων στην Αβάνα, ότι η Κούβα δημιουργεί τις δυνατότητες παραγωγής εκατό εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Soberana 02 κατά του COVID-19.

Επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι η ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και άλλων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, μέχρι τώρα, το προϊόν, όπως το Βιετνάμ, το Ιράν, η Βενεζουέλα, το Πακιστάν και η Ινδία. Στην περίπτωση της χώρας μας, διευκρίνισε, η χορήγηση θα είναι δωρεάν και ο σκοπός είναι να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός φέτος.

«Η στρατηγική της Κούβας για διάθεση στο εμπόριο του εμβολίου είναι ένας συνδυασμός ανθρωπισμού και επιπτώσεων στην παγκόσμια υγεία. Δεν είμαστε μια πολυεθνική, όπου ο οικονομικός στόχος είναι ο νούμερο ένα λόγος. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερη υγεία», δήλωσε ο Βέρες Μπενκόμο, σύμφωνα με δελτίο της Prensa Latina.

Το εμβόλιο Soberana 02 ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την εκτεταμένη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών, η οποία θα επεκταθεί σε 900 άτομα μεταξύ 19 και 80 ετών, ενώ μια νέα δοκιμή με παιδιατρικό πληθυσμό σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, έτσι ώστε να μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στα παιδιά.

Μετά τα αποτελέσματα σε αυτό το στάδιο, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay, η τρίτη φάση θα περάσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υγειονομικές αρχές προβλέπουν να συμπεριλάβουν 150.000 ευάλωτα άτομα και κατοίκους περιοχών υψηλού κινδύνου.


#granmagr