Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Δικάζεται ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι

Πηγή: teleSUR

Ο πρώην πρόεδρος προσάγεται για την υπόθεση της αναγκαστικής στείρωσης ιθαγενών γυναικών.  

Η δικαιοσύνη του Περού  αποφάσισε τη Δευτέρα να προσάγει την 1η Μαρτίου τον πρώην πρόεδρο Αλμπέρο Φουτζιμόρι για την διερεύνηση των ευθυνών του στην αναγκαστική στείρωση χιλιάδων ιθαγενών γυναικών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας (1990-2000) της προεδρικής θητείας του.

Η ακρόαση αναβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες γιατί στο δικαστήριο δεν υπήρχαν διερμηνείς για την ιθαγενή Quechua, την οποία μιλούν ορισμένα από τα θύματα που συμμετείχαν στη διαδικασία. 

Οι αρχές κατηγορούν όχι μόνο τον Φουτζιμόρι, ο οποίος δεν παρευρέθηκε και παρακολούθησε τη διαδικασία ηλεκτρονικά, προφασιζόμενος προβλήματα υγείας,, αλλά και τους πρώην υπουργούς Υγείας Εντουάρντο Γιονγκ Μότα, Μαρίνο Κο΄στα Μπάουερ και Αλεχάντρο Αγουινάρα.

Όλοι τους κατηγορούνται ότι εξανάγκασαν σχεδόν 350.000 γυναίκες και 25.000 άνδρες να υποβληθούν σε στείρωση, κατ εφαρμογή ενός κυβερνητικού σχεδίου για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στις αγροτικές περιοχές και στις ιθαγενείς κοινότητες της χώρας. 

2.073 γυναίκες έχουν καταγγείλει σε τοπικές και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι δέθηκαν οι ωοθήκες τους, χωρίς να το γνωρίζουν ή να έχουν συναινέσει και τουλάχιστον 18 πέθαναν στη διάρκεια της εγχείρησης, ενώ εκκρεμούν στα δικαστήρια 1.307 καταγγελίες. 

Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 25 ετών για τις σφαγές του σφαγές των Barrios Altos (1991) και La Cantuta (1992), όπου, υπό την κάλυψη μιας φερόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, ο στρατός δολοφόνησε περίπου είκοσι άτομα.