Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Κούβα: “ Έγχρωμη επανάσταση” ή στρώνουν τον δρόμο του Μπάιντεν - (+video)

Πηγή: Cubainformacion / Randy Alonso Falcón /Cubadebate.

Στόχος τους είναι να πυροδοτήσουν μια σπίθα που θα οδηγήσει σε κοινωνικό ξέσπασμα στο στυλ αυτών που σχεδίασαν και εκτέλεσαν στον αραβικό κόσμο ή στην Ουκρανία. Και αυτό ενθαρρύνεται με απόλυτο κυνισμό από ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, τόσο από το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και από την πρεσβεία του στην Αβάνα, όπως επίσης και από την προδοτική μαφία του Μαϊάμι. Όσοι παίρνουν πληροφόρηση μόνο από αυτούς τους ψηφιακούς χώρους θα πιστεύουν ότι αυτές τις μέρες, στην Κούβα υπάρχει εμφύλιος πόλεμος ή μια γενικευμένη κοινωνική διαμαρτυρία. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα ήθελε να οδηγήσει τη χώρα η αυτοκρατορία και τα πιόνια της. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει από τον Λευκό Οίκο διπλά ηττημένος: δεν μπόρεσε να κερδίσει την προεδρική επανεκλογή, ούτε να ανατρέψει τις κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, εναντίον των οποίων στη διάρκεια της θητείας του, χρησιμοποίησε όλες τις μεθόδους τιμωρίας και επιθετικότητας. 

Αλλά οι δυνάμεις του Τραμπ δεν έχουν τελειώσει, ούτε κατά διάνοια. Προσπαθούν να αφήσουν ένα βαθύ αποτύπωμα στην αμερικανική κοινωνία και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ευρεία ήττα του στις εκλογές. Ούτε σταματά να σπέρνει προβλήματα για την επερχόμενη σε λίγες ημέρες διακυβέρνηση, απείλησε ακόμη και να επιτεθεί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις για να ματαιώσει οποιονδήποτε σκοπό διαλόγου με τη χώρα αυτή. 

Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ένα ιδιαίτερο μένος με την Κούβα, έχει επιβάλλει περισσότερα από 120 τιμωρητiκά μέτρα που επιδεινώνουν τον ήδη εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, και παρόλα αυτά, δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την Επανάσταση. 

Με αυτό το αγκάθι και την ενθάρρυνση των δυνάμεων της αντικουβανικής δεξιάς, οι οποίες του έδωσαν την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές, η σημερινή κυβέρνηση δεν σταματά να οργανώνει σχέδια και προκλήσεις εναντίον της Κούβας, ελπίζοντας να δώσει το τελικό χτύπημα πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ή τουλάχιστον να στρώσει όσο γίνεται πιο  πολύ τον δρόμο στην κυβέρνηση του Μπάιντεν, ώστε να μην μπορεί να εγκαθιδρυθεί μια πολιτισμένη συνύπαρξη με το αρχιπέλαγος της Καραϊβικής. 

Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ταυτιστεί δημοσίως με αυτή την αντι-κουβανική αντεπαναστατική δεξιά, η οποία τον καταψήφισε και το κατηγόρησε ότι ήταν “σοσιαλιστής” και “κομμουνιστής” σε μια σκληρή Mακαρθικού τύπου μιντιακή καμπάνια. 

Αντίθετα, έχει δηλώσει δημόσια ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην πολιτική προσέγγισης Κούβας - ΗΠΑ που ο Ομπάμα κατάφερε να ξεκινήσει μόνο στην τελευταία του θητεία, και που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν σε θέση να αποδείξει ότι είναι δυνατόν να συμβιώσουμε με ειρήνη και συνεργασία, εστιάζοντας στα κοινά σημεία και με σεβασμό στις διαφορές. 

Αυτοί που βίωσαν τη σύγκρουση, αυτοί που προωθούν το κακό εναντίον του κουβανικού λαού, αυτοί που επωφελήθηκαν από τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων δολάρια που οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν κάθε χρόνο σε επιθετικά σχέδια ανατροπής κατά της Κούβας, αυτές τις μέρες βρίσκονται σε μια φρενήρη επίθεση, προσπαθώντας να κατασκευάσουν ένα πρόσχημα για να δεσμεύσουν την μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ στην επιθετική αντικουβανική εχθρότητα. 

Αναζητούν μια σύγχρονη έκδοση της γνωστής κατάρριψης των αεροσκαφών “Hermanos al Rescate"* που ανάγκασε το 1996 τον υποψήφιο πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να αποκηρύξει την προσέγγιση με την Κούβα και να την μετατρέψει στο νόμο “Helms Burton** για να σφίξει τον αποκλεισμό και να σχεδιάσει το νεοαποικιακό μέλλον της επαναστατικής χώρας. 

Επιχειρούν να προωθήσουν την κοινωνική αστάθεια, να ενθαρρύνουν τις απογοητεύσεις, να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες συνθήκες μιας χώρας που δίνει μια σκληρή μάχη ενάντια στην πανδημία του COVID-19 εν μέσω αυστηρών μέτρων αποκλεισμού και παράλυσης του τουρισμού, της κύριας πηγής εισοδήματος. 

Σε αυτό, πιθανά ποντάρουν να ηγηθούν μικροί τομείς στον πολιτισμό, τους οποίους  χρηματοδοτούν και πατρονάρουν εδώ και χρόνια, επιδιώκοντας να προκαλέσουν σύγχυση σε κομμάτια νεολαίας των οποίων χτυπιόνται οι φιλοδοξίες τους και η ποιότητα ζωής τους, από την ίδια την πολιτική της αυτοκρατορίας που επιδιώκει να προκαλέσει ασφυξία στην Κούβα. 

Όπως είπε ο Ραούλ Κάστρο, Αρχηγός του Στρατού, στις 18 Απριλίου 2018, μιλώντας στο κοινοβούλιο, … Ένα από τα μόνιμα στοιχήματα των εχθρών της Επανάστασης είναι να διεισδύσουν, να προκαλέσουν  σύγχυση, να διασπάσουν και να αποξενώσουν τη μαχητική μας νεολαία από τα ιδανικά, την ιστορία, τον πολιτισμό και το επαναστατικό έργο, να σπείρουν τον ατομικισμό, την απληστία και την εμπορευματοποίηση των συναισθημάτων και ωθήσουν τις νέες γενιές στην απαισιοδοξία, την ηθική αποξένωση από τις ανθρωπιστικές αξίες, την αλληλεγγύη και την αίσθηση του καθήκοντος” .

Στόχος τους είναι να πυροδοτήσουν μια σπίθα που θα οδηγήσει σε κοινωνικό ξέσπασμα στο στυλ αυτών που σχεδίασαν και εκτέλεσαν στον αραβικό κόσμο ή στην Ουκρανία. Και αυτό ενθαρρύνεται με απόλυτο κυνισμό από ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, τόσο από το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και από την πρεσβεία του στην Αβάνα , όπως επίσης και από την  μαφία του Μαϊάμι που επιδιώκει την προσάρτηση της Κούβας στις ΗΠΑ. Όσοι παίρνουν πληροφόρηση μόνο από αυτούς τους ψηφιακούς χώρους θα πιστεύουν ότι αυτές τις μέρες, στην Κούβα υπάρχει εμφύλιος πόλεμος ή μια γενικευμένη κοινωνική διαμαρτυρία. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα ήθελε να οδηγήσει τη χώρα η αυτοκρατορία και και τα πιόνια της. 

Η κουβανική επανάσταση έχει πάνω από 60χρόνια εμπειρία στον αγώνα ενάντια στις προθέσεις κυριαρχίας των ΗΠΑ και ενάντια σε μια αντεπανάσταση που εδρεύει στη βόρεια χώρα και που κατέφυγε σε ένοπλη εισβολή και τρομοκρατία στην προσπάθειά της να την ανατρέψει.   Ιδιαίτερα έχει την υποστήριξη ενός λαού, του οποίου η κινητοποίηση σε αυτές τις μέρες απειλών είναι η κύρια δύναμη και ο καλύτερος προμαχώνας απέναντι στους ανόητους. Και έχει επίσης έναν πολιτισμό, μια διανόηση, πληθώρα καλλιτεχνών και δημιουργών που είναι πραγματικά αντιιμπεριαλιστές, που είναι το σπαθί και η ασπίδα του έθνους μπροστά στην προσπάθεια να μας κυριαρχήσουν. 

Η Κούβα βιώνει μια νέα πρόκληση στην οποία οφείλει να δώσει απάντηση από τη σκοπιά της εξυπνάδας, της σταθερότητας αρχών, της ικανότητας διαλόγου να κάνει τη χώρα καλύτερη, και την ουσιαστικά επαναστατική δύναμη του λαού της. 

Ο μεγάλος κουβανός στοχαστής José Antonio Saco, μας προειδοποίησε από τον 19ο αιώνα: «Ας μην είμαστε το άθλιο παιχνίδι ανθρώπων που, με τη θυσία μας, θα ήθελαν να καταλάβουν τη γη μας, όχι για την ευτυχία μας, αλλά προς όφελός τους» [...] «Θα ήθελα ότι η Κούβα να μην είναι μόνο πλούσια, διαφωτισμένη, ηθική και ισχυρή, αλλά η Κούβα να είναι Κουβανική και όχι Αγγλοαμερικάνικη". 

(Πρώτη δημοσίευση Al Mayadeen)


* “Brothers to the Rescue” (Αδερφοί για Διάσωση)  - Εξτρεμιστική οργάνωση της αντικουβανικής μαφίας του Μαιάμι.  Διέθετε μικρά αεροσκάφη και εκτελούσε περιπολίες για να εντοπίσει φυγάδες από την Κούβα στη θάλασσα. Παρεμπιπτόντως, έκανε και λαθρεμπόριο ναρκωτικών με αυτές τις πτήσεις . Επιπλέον, παραβίαζε συστηματικά τον εναέριο χώρο της Κούβας, πετώντας μέχρι κα πάνω από την Αβάνα, ρίχνοντας προκηρύξεις ακόμα και πυροβολώντας. Η  Κούβα μετά από  επανειλημμένες προειδοποιήσεις κατέρριψε δύο από αυτά τα αεροσκάφη και οι πτήσεις αυτές σταμάτησαν.  Η κουβανική κυβέρνηση είχε πληροφορίες από μέσα από αυτή την οργάνωση, στην οποία είχε διεισδύσει ένας από τους Πέντε Κουβανούς  ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΛΉΦΘΗΣΑΝ ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΣΤΟ Μαιάμι, κατηγορούμενοι για κατασκοπεια. Βλ. ταινία: Prensa Rebelde: ΑΒΑΝΑ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ (WASP NETWORK) (prensa-rebelde.blogspot.com)

**  Νόμος Helms Burton: Η παρανομία του Άρθρου ΙΙΙ του Νόμου Χελμς-Μπάρτον: κάποιες αναγκαίες ερωτήσεις και απαντήσεις (prensa-rebelde.blogspot.com)