Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Εκπέμπουν και πάλι στη Βολιβία κρατικά μέσα ενημέρωσης που είχαν φιμωθεί από τη δικτατορία

 Πηγή: telesurtv.net

Η κυβέρνηση της Βολιβίας ετοιμάζει σήμερα μια στρατηγική ενημέρωσης που προβλέπει την επαναλειτουργία των κρατικών μέσων ενημέρωσης που είχαν φιμωθεί από την de facto κυβέρνηση, ανακοίνωσε η υφυπουργός Ενημέρωσης Γκαμπριέλα Αλκόν.

"Η πρόταση αποσκοπεί στην αποφυγή παραπληροφόρησης με μια γραμμή που περιλαμβάνει τα κοινωνικά δίκτυα και τις ψηφιακές πλατφόρμες αυτών των μέσων ενημέρωσης", δήλωσε η αξιωματούχος στην διαδικτυακή πύλη Urgente.bo.

"Θα ενσωματώσουμε μια νέα εικόνα των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ειδικά του καναλιού Bolivia TV, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταυτιστούν με το περιεχόμενο", δήλωσε η δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και πρώην εθνική επικεφαλής ειδήσεων στο κανάλι Abya Yala Televisión.

Το δίκτυο κρατικών μέσων ενημέρωσης περιλαμβάνει για την ώρα τα Bolivia TV, Radio Illimani, το Βολιβιανό Πρακτορείο Ειδήσεων, την εφημερίδα Bolivia (παλαιότερα με όνομα Cambio) και το Εθνικό Σύστημα Ραδιοφώνων Αυτόχθονων Λαών.

Η de facto κυβέρνηση που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Έβο Μοράλες το 2019 παρενέβη στην εθνική εφημερίδα (Cambio), διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και κοινοτικά ραδιόφωνα.

Η τότε υπουργός Επικοινωνίας των πραξικοπηματιών, Ροξάνα Λισάραγα, κατηγόρησε τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις διαμαρτυρίες ενάντια στο πραξικόπημα ως «αντάρτες».

Ομοίως, εκφόβισε τον τοπικό και ξένο διαπιστευμένο τύπο  στη Βολιβία με απειλές και νομικές ενέργειες, σε ένα πλαίσιο βίας εναντίον του, κατήγγειλαν εκείνη την εποχή δημοσιογράφοι όπως η πρόεδρος του καναλιού Telesur, Πατρίσια Βιγιέγας.