Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Κουβανοί επιστήμονες πρωταγωνιστούν στη μάχη κατά του Covid-19


Παρά την ενίσχυση του αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών και τις επιθέσεις εναντίον της Κούβας, ειδικοί από το νησί αναπτύσσουν εξοπλισμό και ιατρικές συσκευές για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, όπως ανακοινώθηκε.

Σε συνάντηση με επιστήμονες που συμμετείχαν στον αγώνα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 , την αιτία αυτής της ασθένειας, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάς-Κανέλ, χαρακτήρισε αυτά τα επιτεύγματα ως είδηση που σπάει τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ένα παράδειγμα ομαδικής εργασίας ειδικών και κατασκευαστών του έθνους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επαφής παρουσιάστηκε ο κουβανικός αναπνευστήρας έκτακτης ανάγκης Pcuvente, για χρήση σε διασωληνωμένους ασθενείς, ένα έργο στο οποίο συμμετείχαν το Κέντρο Νευροεπιστημών και διάφορες παραγωγικές ομάδες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι.

Ο εξοπλισμός υποβλήθηκε σε δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους με πολύ καλά αποτελέσματα και έλαβε άδεια για τη χρήση του μετά την έγκριση που χορηγήθηκε από γιατρούς από διαφορετικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ανέφερε η εθνική τηλεόραση.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα χαρακτηριστικά μιας άλλης συσκευής για μη επεμβατικό εξαερισμό με όνομα Ventopap, της οποίας σκοπός είναι να αποφευχθεί το πέρασμα των ασθενών σε πιο επικίνδυνα στάδια της ασθένειας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι γίνονται εργασίες για το σχεδιασμό και την κατασκευή τομογράφου θωρακικής ηλεκτρικής αντίστασης, που επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε εντατική νοσηλεία.

Συσκευές αυτού του τύπου κοστίζουν περίπου 40 χιλιάδες δολάρια στη διεθνή αγορά και η Κούβα θα μπορούσε να τις κατασκευάσει με πολύ μικρότερο κόστος, ακόμη και να τις εξάγει, εξήγησε ο δρ Ερνέστο Βελάρδε από το Κέντρο Νευροεπιστημών.

Η εταιρεία Combiomed, από την πλευρά της, προχωρά σε ένα πρόγραμμα αναπνευστικών συσκευών υψηλών επιδόσεων για ενήλικες ασθενείς σε εντατική θεραπεία, το πιο σύνθετο που αναπτύχθηκε από αυτήν την εταιρεία με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον εξοπλισμό υγείας.

Υπάρχουν αρκετές συσκευές στις οποίες λειτουργεί επίσης η Ομάδα Ηλεκτρονικών (Gelect), όπως αναπνευστήρας πνευμόνων, σύστημα υπεριώδους απολύμανσης, θερμόμετρο υπερύθρων και σαρωτής θερμοκρασίας σώματος.

Στην συνάντηση, ο Ντιάς-Κανέλ προειδοποίησε για την επίπτωση των περιστατικών ταξιδιωτών που έφτασαν άρρωστοι στη χώρα.

Αυτοί, καθώς και τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό από την επαφή με τους πρώτους, αποτελούν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων που καταγράφονται την ημέρα, σημείωσε.