Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Ένα βήμα πιο κοντά για να γίνει η νόμιμη άμβλωση νόμος στην Αργεντινή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αργεντινής επικύρωσε σήμερα κατά το ήμισυ το νομοσχέδιο της εθελοντικής διακοπής της εγκυμοσύνης με μικρή διαφορά 131 ψήφων υπέρ, 117 κατά και 6 αποχές.

Με την τελική ψηφοφορία στα χέρια της Γερουσίας, η οποία το 2018 άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο μετά από ιστορικές εξελίξεις, πολλές γυναίκες είναι πεπεισμένες ότι αυτή τη φορά θα γίνει νόμος και ότι οι νομοθέτες είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι, όπως και η χώρα, για την ανάγκη νομιμοποίησης της άμβλωσης, για να αποφευχθεί η συνεχόμενη έκθεση σε αυτή τη μέθοδο παράνομα, με τρόπο που πολλές να πεθαίνουν από τις επιπλοκές της.



Βρέχει αυτές τις ώρες (της Παρασκευής) στην πόλη, σαν ένα βάλσαμο καθαρού αέρα και ελπίδας για εκείνα τα νεαρά πρόσωπα, που συνοδευόμενα από μητέρες και ακόμη και γιαγιάδες, παρέμειναν για ώρες όρθιες μπροστά από το Κογκρέσο, κάτω από μια καλοκαιρινή θερμοκρασία σχεδόν 33 βαθμών, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό για περισσότερο από 20 ώρες τις ομιλίες των βουλευτών.



Σε αντίθεση με τη συζήτηση του 2018 στην Κάτω Βουλή, αυτή τη φορά η συνεδρίαση διεξήχθη ήρεμα και ήταν μακριά από το πολεμικό κλίμα που επικράτησε πριν από δύο χρόνια, όταν η συζήτηση πέρασε για πρώτη φορά από τις πόρτες του κογκρέσου, υπενθύμισε η εφημερίδα El Parlamentario.

Παρ' όλα αυτά, έγινε αισθητή τόσο έξω από την έδρα της νομοθετικής εξουσίας όσο και μέσα το παλλόμενο χάσμα για το ζήτημα μέσα από θερμές ομιλίες και ανήκουστα επιχειρήματα όπως αυτό ενός βουλευτή που συνέκρινε την άμβλωση με έναν όγκο και έναν άλλο που απείλησε να προσβάλει τον νόμο εάν υπερψηφιστεί.

Αγκαλιές, δάκρυα, συναισθήματα βιώθηκαν από τη μία πλευρά της λεγόμενης Πλατείας των Δύο Βουλών, ενώ από την άλλη οι αυτοαποκαλούμενοι "υπέρ της ζωής", που ταυτίζονται με το μπλε μαντήλι, δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για το πρώτο βήμα επικύρωσης των βουλευτών.

«Νόμιμη έκτρωση στο νοσοκομείο», ακούστηκε από το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο που βλέπει σήμερα ένα βήμα πιο κοντά έναν νόμο για τον οποίο αγωνίζονται για περισσότερο από μια δεκαετία.