Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελίες για νέα αστυνομική καταστολή στη Χιλή

Πηγή: Telesurtv.net

Κοινωνικές οργανώσεις κατήγγειλαν την Κυριακή την αστυνομική καταστολή κατά των διαδηλώσεων στη λεωφόρο Απελευθερωτή Στρατηγού Μπερνάρντο Ο' Χίγκινς, πιο γνωστή ως "Λα Αλαμέδα", στη Χιλή.

Τι αίτημα των διαμαρτυριών είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που έχουν φυλακιστεί μετά την κοινωνική έκρηξη στο έθνος της Νότιας Αμερικής στις 18 Οκτώβρη 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κόμματος Επαναστατών Εργαζομένων της Χιλής (PTR), ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται σε 5.000, εκ των οποίων 600 βρίσκονται σε προληπτική κράτηση και 700 έχουν καταδικαστεί για φερόμενα εγκλήματα δημόσιας τάξης, αλλά κανένα δεν έχει επαληθευτεί, καθώς στοιχειοθετήθηκαν μόνο από καταθέσεις πρακτόρων του κράτους.

Επιπλέον, πολλοί από τους κρατούμενους είναι απομονωμένοι, δεν τους επιτρέπονται επισκέψεις, γι 'αυτό και οι οικογένειες τους διαμαρτύρονται, καθώς θεωρούν την απομόνωση ως μια μορφή βασανιστηρίων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο κάλεσμα της ομάδας αλληλεγγύης Coordinadora 18 de Octubre (Συντονιστικό της 18ης Οκτώβρη), η οποία συγκεντρώνει ακτιβιστές που υποστηρίζουν τον αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα από την πλευρά της, αρνήθηκε από την αρχή την ύπαρξη φυλακισμένων για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, οργανώσεις όπως το PTR και η Κεντρική Ένωση Εργαζομένων Χιλής (CUT) έχουν υποστηρίξει αυτές τις διαμαρτυρίες υπέρ της απελευθέρωσης των φυλακισμένων.

Το Συντονιστικό της 18ης Οκτώβρη κάλεσε επίσης στις 20 Νοέμβρη μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, σε νέα εθνική απεργία για τις 10 Δεκέμβρη. Στο μήνυμα τονίζει, "τίποτα δεν θα σταματήσει τον αγώνα για την ελευθερία των συντρόφων πολιτικών κρατουμένων. Ας ανάψει ο δρόμος μέχρι την απελευθέρωση".