Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Η δήμαρχος του Μαϊάμι-Ντέιντ ζητά βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας

Πηγή: Cubadebate.cu

Η δήμαρχος του Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λεβίν Κάβα, και οι δήμαρχοι δύο πόλεων της κομητείας κάλεσαν το Σάββατο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνουν "το συντομότερο δυνατό" ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων λόγω της σοβαρής κοινωνικής κατάστασης σε αυτή την περιοχή της νότιας Φλόριντα εξαιτίας του covid-19.

"Τώρα χρειαζόμαστε βοήθεια περισσότερο από ποτέ", δήλωσε η Λεβίν Κάβα, η οποία σημείωσε ότι η βοήθεια που έλαβε προηγουμένως ήταν ένα «σωσίβιο», αλλά έχει ήδη εξαντληθεί και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το Miami-Dade, με σχεδόν 3 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων σχεδόν το 70% είναι ισπανόφωνοι, είναι η μητροπολιτική περιοχή με τη μεγαλύτερη επισιτιστική επισφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα.

"Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ κυριολεκτικά βρίσκονται σε οριακό σημείο προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα", τόνισε.

Οι διαπραγματεύσεις για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικών κινήτρων προχωρούν στο Κογκρέσο, αλλά αυτή τη φορά το δικομματικό σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει ατομικές επιταγές 1.200 δολαρίων όπως το πρώτο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η Λεβίν Κάβα, η οποία πάσχει από covid-19 και βρίσκεται σε καραντίνα, εμφανίστηκε διαδικτυακά σε συνέντευξη τύπου που οι δήμαρχοι Φράνσις Σουάρες, του Μαϊάμι, και Νταν Γκέλμπερ, του Μαϊάμι Μπιτς, πραγματοποίησαν δια ζώσης σε τοποθεσία της τελευταίας πόλης όπου σήμερα έγινε δωρεάν διανομή τροφίμων.

Με μια μακρά ουρά ατόμων που περίμεναν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια ως φόντο, ο Γκέλμπερ τόνισε ότι "δεν είναι δικό τους λάθος" που δεν έχουν χρήματα για να θρέψουν τις οικογένειές τους, καθώς έμειναν χωρίς δουλειά λόγω της τουριστικής παράλυσης που προήλθε από τον covid-19, από τον οποίο έχουν ήδη μολυνθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στη Φλόριντα και γύρω στα 19.000 έχουν πεθάνει.

Ο Γκέλμπερ επεσήμανε ότι το Μαϊάμι Μπιτς είναι μια πόλη που βασίζεται στα ξενοδοχεία και την εστίαση, που είναι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, και οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο των σπιτιών τους, τα βασικά προϊόντα ή τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Σε αυτό το επιχείρημα η Λεβίν Κάβα πρόσθεσε ότι βοηθώντας αυτούς τους ανθρώπους επίσης "βοηθιέται η οικονομία" της Νότιας Φλόριντα.

Ο Σουάρες, αντιπρόεδρος της ένωσης δημάρχων των Ηνωμένων Πολιτειών, προέτρεψε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να συνεργαστούν και «χωρίς κομματισμό» να δώσουν λύσεις στους πολίτες.

Τόνισε ότι οι πόροι που διαθέτουν οι δήμοι είναι ανεπαρκείς για τη μεγάλη υπάρχουσα ανάγκη και απαιτείται ομοσπονδιακή βοήθεια.

Οι σωρευτικές περιπτώσεις κρουσμάτων covid-19 στο Μαϊάμι-Ντέιντ μέχρι την Παρασκευή ήταν 238.813 και οι θάνατοι 3.888.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Feeding America, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εστιάζει στη διατροφή, ως συνέπεια της απώλειας θέσεων εργασίας και εισοδήματος λόγω της κρίσης covid-19, το ποσοστό επισιτιστικής επισφάλειας στο Μαϊάμι-Ντέιντ έχει υπερβεί το 17%.

Επιπλέον, στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ υπάρχουν σχεδόν 6.500 αιτήσεις για έξωση εν αναμονή εκτέλεσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Κατατέθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου, όταν λόγω ειδικής πρόβλεψης εξαιτίας του covid-19, δεν μπορούσαν να εκδιωχθούν από τις ενοικιαζόμενες κατοικίες οι ενοικιαστές που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλέστηκε το κανάλι Local10.

Τώρα γίνονται εξώσεις και υπάρχουν επίσης εταιρείες κοινής ωφελείας, όπως η Florida Power and Light, που έχουν ξαναρχίσει τις διακοπές παροχής ρεύματος σε πελάτες με καθυστερούμενους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FPL, μέχρι τον Οκτώβριο, όταν άρχισαν ξανά οι αποσυνδέσεις, υπήρχαν περισσότεροι από 30.000 πελάτες στην πολιτεία που χρωστούσαν λογαριασμούς για τρεις ή περισσότερους μήνες και 40.000 όφειλαν δύο μήνες ή περισσότερο.