Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Η Κούβα καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας


Αβάνα, 16 Δεκεμβρίου (Prensa Latina)
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ απέρριψε σήμερα τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας λόγω της αγοράς πυραυλικών αμυντικών συστημάτων.  

"Η Κούβα καταδικάζει απερίφραστα τα μονομερή μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Τουρκίας που καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τον μόνιμο μη σεβασμό αυτής της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υπερασπίστηκε τη χρήση τέτοιων ρωσικών όπλων για την προστασία της κυριαρχίας του σε αντίθεση με την εχθρική πολιτική της βόριο(αμερικανικής)κυβέρνησης. 

Ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα "θέτουν σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο τις αξίες και το πνεύμα του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου" (ΝΑΤΟ), του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη. 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η τιμωρία είναι μια νέα εκδήλωση της αλαζονικής βορειοαμερικανικής στάσης έναντι του διεθνούς δικαίου και ένα ακόμα παράνομο μονομερές εξαναγκαστικό μέτρο. 

Οι κυρώσεις επηρεάζουν την προεδρία των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της ασφάλειας μέσω της αγοράς στρατιωτικής τεχνολογίας και άλλων δράσεων.