Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Το 8o Συνέδριο ΚΚ Κούβας (PCC) θα διεξαχθεί τον Απρίλη του 2021

                              Πηγή: Cubainformacion

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας επικύρωσε σήμερα την απόφαση για διεξαγωγή του 8ου συνεδρίου του κόμματος από τις 16 έως τις 19 Απριλίου 2021, όπως δήλωσε ο δεύτερος γραμματέας της, Xοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, ο οποίος διάβασε την προκήρυξη σύγκλησης του συνεδρίου .

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 64ης επετείου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και της 60ης επετείου από την ίδρυση του συστήματος Κομματικών Σχολών, στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ανακοινώθηκε η προκήρυξη σύγκλησης του συνεδρίου, του λεγόμενου “Συνεδρίου της Συνέχειας”, που εκφράζεi τη σταδιακή και ομαλή μεταβίβαση των βασικών ευθυνών της χώρας στις νέες γενιές.

Το Συνέδριο θα επικεντρώσει την προσοχή του στην αξιολόγηση και προβολή των βασικών ζητημάτων για το παρόν και το μέλλον του έθνους, επισημαίνει η προκήρυξη, αναφέροντας ότι αυτό περιλαμβάνει την επικαιροποίηση του εννοιολογικού προσδιορισμού του κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου σοσιαλιστικής ανάπτυξης. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα αναλύσει τα αποτελέσματα, την επικαιροποίηση της εφαρμογής των Κατευθυντήριων Γραμμών της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης καθώς και τα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από το 7ο Συνέδριο μέχρι σήμερα. 

Το Σώμα θα εξετάσει επίσης "τη λειτουργία του Κόμματος, τη σχέση του με τις μάζες, την ιδεολογική δουλειά και θα αξιολογήσει την κατάσταση που παρουσιάζει η πολιτική στελεχών του κόμματος, η Ένωση Νέων Κομμουνιστών, οι Μαζικές Οργανώσεις και η Κυβέρνηση". 

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνει η έντονη εχθρότητα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την εντατικοποίηση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού, η προσαρμογή της στρατηγικής αντίστασης και ανάπτυξης της χώρας, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο. 

Αυτό, χωρίς να χάνεται από την οπτική, η πολιτική – ιδεολογική δουλειά, για την αντιμετώπιση των προσπαθειών της καπιταλιστικής και νεοφιλελεύθερης παλινόρθωσης και του ρόλου της οργάνωσης στην “διατήρηση της ενότητας ως στρατηγικό παράγοντα για τη νίκη”. 

Τονίζεται επίσης η σημασία των κοινωνικών δικτύων και του ιντερνέτ, ως χώρου ιδεολογικής αντιπαράθεσης, όπου πρέπει επίσης να υπερισχύσουν οι ιδέες που υπερασπίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα, που θέτει απέναντι στον πολιτιστικό πόλεμο, την υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας, του πολιτισμού και της ιστορίας, την υπεράσπιση των συμβόλων της πατρίδας, ως επιβεβαίωση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κούβας. 

Αναγνωρίζεται επίσης η μεγάλη προσπάθεια των Κουβανών να ξεπεράσουν τα εμπόδια που προέρχονται από την πανδημία COVID-19, η οποία έδειξε στον κόσμο την “αποδεδειγμένη ανθρωπιστική, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη” του νησιού, μαζί με την επιστημονική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί. 

Επισημαίνεται επίσης η προσπάθεια να αναπτυχθεί η οικονομία στις δύσκολες συνθήκες της διεθνούς κρίσης και της ενίσχυσης της πολιορκίας από τις ΗΠΑ. 

“Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τον στόχο του να καταστρέψει την κουβανική επανάσταση. Επιμένει να προσπαθεί να προκαλέσει αστάθεια στη χώρα, να νομιμοποιήσει την μισθοφορική αντιπολίτευση και να διαρρήξει την ενότητα των Κουβανών, που αποτέλεσε ένα ανυπέρβλητο φραγμό, που εγγυάται την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη σοσιαλιστική δημοκρατία, τα οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμα”, αναφέρεται στο ντοκουμέντο. 

Τέλος, σημειώνεται ότι στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021, και όπως στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, "για άλλη μια φορά θα διακηρύξουμε στον κόσμο την αμετάκλητη πεποίθησή μας για τη Νίκη".