Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Δικαστική δίωξη για σφαγές κατά της πραξικοπηματία προέδρου της Βολιβίας

Πηγή: telesurtv.net

Μετά το πραξικόπημα εναντίον του Έβο Μοράλες, οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις σφαγές στο (διυλιστήριο)   Σενκάτα στο  Ελ Άλτο  και στην πόλη Σακάμπα  της Κοτσαμπάμπα.   

Η πολυεθνική νομοθετική συνέλευση της Βολιβίας αποφάσισε τη Δευτέρα την έναρξη δίκης κατά της ντε φάκτο προέδρου της  κυβέρνησης της Βολιβίας,  Τζανίνε Άνιες   για τις σφαγές της Σακάμπα (Κοτσαμπάμπα) και της Σενκάτα (Έλ Άλτο)  καθώς και άλλων γεγονότων.   Η ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου που ερευνά τις σφαγές πρότεινε ποινική δίωξη κατά των υπουργών Εξωτερικών, Κάρεν Λονγκάρι,  Προεδρίας, Γιέρκο Νουνιές,  Κυβέρνησης, Αρτούρο Μουρίγιο,  Άμυνας, Φερνάντο Λόπες, Δικαιοσύνης, Άλβαρο Κοίμπρα, Ενέργειας, Άλβαρο Ροντρίγκο Γκουσμάν,  Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων, Μαρία Πίνκερτ.


Η σχετική έκθεση κατατέθηκε στην ολομέλεια του Νομοθετικού Σώματος και θα πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί από τα 2/3 των βουλευτών.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο Τζανίνε Άνιες  θα πρέπει επίσης να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την υπογραφή του Ανώτατου Διατάγματος Νο 4078, με το οποίο εξουσιοδότησε τις Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και απαλλάσσει τον στρατό από οποιαδήποτε εγκληματική ευθύνη.

Μόλις η ντε φάκτο πρόεδρος έμαθε για την απόφαση εναντίον της, ανέφερε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, ότι το MAS επανακτά τη συνήθεια του να διώκει αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά.


Μετά το πραξικόπημα εναντίον του Έβο Μοράλες το Νοέμβριο του 2019, οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις σφαγές του Σενκάτα, στο Ελ Άλτο, δίπλα στην Λα Παζ και στην Σακάμπα, της επαρχίας Κοτσαμπάμπα. 

Σε αυτές τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις 37 άνθρωποι πέθαναν, 27 από τους οποίους από τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμούς. 

Οι οικογένειες των θυμάτων περιμένουν την διαλεύκανση των γεγονότων εκείνων των ημέρες. Μέχρι σήμερα, η έρευνα εξελίσσεται με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από πολίτες.

Σχετικές αναρτήσεις: