Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ο Καμίλο Σιενφουέγος στη μνήμη των Κουβανών

Ψάχνουν τον Καμίλο! Χάθηκε το αεροπλάνο του την Τετάρτη στις 6 μ.μ.», έτσι ανακοίνωνε το φύλλο της εφημερίδας Revolución στις 30 Οκτώβρη 1959 την είδηση ​​για την εξαφάνιση του κουβανού ήρωα, που τιμάται σήμερα.

Ήταν ένας άνθρωπος του λαού, που έγινε κομαντάντε (διοικητής) από τους πρώτους στη Σιέρα Μαέστρα, όταν ο Φιντέλ Κάστρο ηγούνταν της ένοπλης εξέγερσης ενάντια στην τυραννία του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Αποδείχτηκε εμπνευσμένος στρατιωτικός ηγέτης στην εισβολή από τα βουνά της ανατολικής Κούβας που επιχείρησε, από διαφορετικές διαδρομές, μαζί με τον κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Στις 28 Οκτώβρη, ο διοικητής του επαναστατικού στρατού, Καμίλο Σιενφουέγος, επιβιβάστηκε σε ένα δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Cessna 310, στη διαδρομή (από ανατολικά προς δυτικά) Καμαγκουέι-Αβάνα.

Μια καταιγίδα ήταν η αιτία να μην φτάσει ποτέ στον προορισμό του.

Σήμερα έρχονται στη μνήμη τίτλοι του τύπου της εποχής: «Έχει διπλασιαστεί η αναζήτηση του εξαφανισμένου αεροπλάνου» και «Εξετάζουν εξονυχιστικά ανά περιοχή», οι οποίες αναφέρονται στις προσπάθειες που χώρισαν το νησί σε 25 περιοχές και τετραγωνάκια, που καταγράφηκαν τότε σχολαστικά υπό την ηγεσία του ηγέτη της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Συνολικά 70 αεροπλάνα (δύο από αυτά επανδρώθηκαν προσωπικά από τον Φιντέλ Κάστρο και τον κομαντάντε Ερνέστο Γκεβάρα), στρατιωτικοί, πολίτες, μπριγάδες αγροτών, ανθρακωρύχοι, ψαράδες, όλοι διέσχισαν το κουβανικό αρχιπέλαγος  σε αναζήτησή του.

Η αβεβαιότητα, η ανησυχία, το άγχος, ήταν κυρίαρχα συναισθήματα στο λαό.

Υπήρξε επίσης χαρά και αυθόρμητες διαδηλώσεις όταν τοπικοί σταθμοί, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση, μετέδωσαν την υποτιθέμενη εμφάνιση του Καμίλο Σιενφουέγος.

Κατόπιν ο Φιντέλ Κάστρο επιβεβαίωσε την εξαφάνισή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μετά από 15 ημέρες έρευνας.

 Εκείνη την ημέρα διακήρυξε: «Ο Καμίλο Σιενφουέγος θα ζήσει πραγματικά σε όλους μας και θα είναι παρών ανάμεσά μας. Αυτή είναι η απόλυτη σιγουριά που μπορεί να έχει ο λαός».

Αποτελούν εκφράσεις πλήρως επίκαιρες, αν και στα πλαίσια σήμερα του λαϊκού εορτασμού λόγω της αντιμετώπισης του Covid-19 στην Κούβα, καθώς αυτή η χώρα καλεί έναν από τους αγαπημένους της ήρωες.