Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Καταγγελίες για εισβολή στρατού με εντολή της Άνιες στον Τρόπικο της Κοτσαμπάμπα

Πηγή: Prensa-latina.cu

Πολυάριθμοι χρήστες του Διαδικτύου καταγγέλλουν σήμερα (16/1) μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι η πραξικοπηματίας πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, στέλνει στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις για να εισέλθουν βίαια στον τροπικό της Κοτσαμπάμπα. 

«Το καθεστώς Άνιες στρατιωτικοποιεί τον Τροπικό της Κοτσαμπάμπα, τεθωρακισμένα και φορτηγά γεμάτα στρατιώτες εισδύουν στην τοποθεσία. Υπάρχει αγωνία και φόβος στους ανθρώπους», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο χρήστης La Resistencia Bolivia. Εικόνες και βίντεο σε αυτό το δίκτυο δείχνουν την παρουσία ισχυρής δύναμης που περιλαμβάνει ελικόπτερα. 



Αυτή η στρατιωτική εισβολή σε μια από τις περιοχές όπου οι κάτοικοί της υποστηρίζουν τον ιθαγενή ηγέτη Έβο Μοράλες, λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της αυξημένης παρουσίας αστυνομικών και μελών των ενόπλων δυνάμεων στους δρόμους της Λα Παζ και σε άλλες πόλεις της χώρας. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα La Razón, αυτή η αύξηση στρατιωτών και αστυνομικών αντιστοιχεί σε «προληπτική αστυνόμευση» που πραγματοποιούν από κοινού τα δύο σώματα. 

Η αύξηση των στρατευμάτων λαμβάνει χώρα καθώς πλησιάζει η 22η Γενάρη, Ημέρα του Πολυεθνοτικού Κράτους και μια στιγμή που αντιπροσωπεύει επίσης την θεμελίωση της γέννησης της Δημοκρατικής και Πολιτιστικής Επανάστασης της Βολιβίας, ενός κινήματος που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες. 

Ευρείς τομείς προσκείμενοι στον αυτόχθονα ηγέτη κάλεσαν σε κινητοποίηση σήμερα (16/1) εναντίον της πραξικοπηματικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της αυτοανακηρυχθείσας προέδρου Τζανίνε Άνιες, της οποίας η «θητεία» θα έπρεπε να λήξει την παραπάνω ημερομηνία. 

Ωστόσο, χθες, το Πολυεθνοτικό Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την παράταση της θητείας της Άνιες, που τώρα συζητείται στο κοινοβούλιο. Το όργανο αυτό συμφώνησε επίσης να παρατείνει την θητεία των γερουσιαστών και των βουλευτών, αξιώματα που ολοκληρώνουν τη θητεία τους επίσης στις 22 του μηνός. 

Πρόσφατα, η αστυνομία της Βολιβίας έκανε χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων όπλων κατά των διαδηλώσεων που αντιτίθενται στην de facto κυβέρνηση, ένα μέτρο που προστίθεται στις κατασταλτικές μεθόδους που καταδικάζονται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.